ПРЕДСТАВНИЦИ ГРАДА ГРАДИШКА НА КОНФЕРЕНЦИЈИ “ПОВОЉНО ПОСЛОВНО ОКРУЖЕЊЕ И ПОВЕЋАЊЕ ИНВЕСТИЦИЈА”

Post Date: 13/06/2022

ПРЕДСТАВНИЦИ ГРАДА ГРАДИШКА НА КОНФЕРЕНЦИЈИ “ПОВОЉНО ПОСЛОВНО ОКРУЖЕЊЕ И ПОВЕЋАЊЕ ИНВЕСТИЦИЈА”

Дана 10.06.2022. године, на Јахорини, у оквиру регионалног програма сертификације градова и општина са повољним пословним окружењем, одржана је конференција “Повољно пословно окружење и повећање инвестиција”. Конференцију су организовали Привредна комора Републике Српске и Мрежа за повољно пословно окружење Српске, коју чине Министарство управе и локалне самоуправе, Министарство привреде и предузетништва и Савез општина и градова Републике Српске. Овај догађај је увеличан присуством предсједника Владе РС, Радована Вишковића, министара и других представника Владе РС, присуством градоначелника и начелника општина из РС, предсједника подручних привредних комора и Спољнотрговинске коморе БиХ, представника партнерских институција и међународних организација, те привредних субјеката.

У оквиру конференције су одржане двије панел дискусије: „Резултати BFC SEE програма јединица локалне самоуправе са повољним пословним окружењем у региону“и „Дигитализација BFC SEE општина и градова – примјери добре праксе у Републици Српској“. Овом приликом су такође уручени сертификати општинама и градовима из Српске који су успјешно прошли процес сертификације, тј. ресертификације у претходне двије године, а то су Градишка, Теслић, Приједор, Лакташи, Добој, Котор Варош и Зворник.

Представник града Градишка, Дарко Врховац, шеф Одсјека за планирање развоја, пословне зоне и инвестиције, био је један од панелиста приликом представљања резултата јединица локалне самоуправе у оквиру BFC SEE програма.

У процесу ресертификације Град Градишка је остварио највећу оцјену од свих ЈЛС, учесница у BFC SEE програму, од 96,33 процента од укупних 100 одсто. “Иза тога стоји један заиста велики труд и рад, залагање и енергија коју је цјелокупна локална заједница града Градишка уложила, не само када је у питању рад са инвеститорима, него и у свим другим сегментима које прописује BFC SEE стандард“, навео је Врховац.

Процес стратешког планирања, рада са инвеститорима, успостављање пословних зона, промоција самога града, увезивање привреде и образовног система града Градишка чине један мултисекторски приступ за који се Град Градишка одлучио, што је препознато и награђено једном квалитетном оцјеном и додатном мотивацијом за стварање још бољег пословног окужења и привлачење инвестиција.