ОСВЕШТАН КОМПЛЕКС ТЕМЕЉА МАНАСТИРА КАРАНОВАЦ

Post Date: 24/06/2022

ОСВЕШТАН КОМПЛЕКС ТЕМЕЉА МАНАСТИРА КАРАНОВАЦ

У недјељу, 19. јуна 2022. године, у присуству великог броја православних вјерника, обављен је свечани чин освећења комплекса темеља Манастирског Храма, Храма у конаку и конака, историјског манастира Карановац у Кијевцима. Чин освећења обавила са тројица епископа, епископ марчански Сава, Херувим епископ осјечкопољске и барањске епархије и бањалучки господин Јефрем са више свештеномонаха, свештеника и ђакона.

Епископ бањалучки Јефрем рекао је да су храмови и манастири одувијек били духовна база српског народа и да се кроз њих чува идентитет, култура, језик и вјера, све оно што чини једну нацију.

Кум манастирске цркве Свете Тројице је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, те је у његово име освећењу присуствовала министар финансија Зора Видовић. Кум капеле је Зоран Лемић из Бања Луке, а конака градоначелник Градишке Зоран Аџић.

 

“Велики догађај за град Градишку и поносан сам што сам кум. Овим ћемо очувати нашу историју, а свакако је значајан туристички потенцијал“, рекао је градоначелник Аџић.

Подсјећамо да је Карановац грађен крајем 12. и почетком 13. вијека, док су остаци откривени ископавањима 2004. године.

Обнова манастира Карановац је од посебног значаја за вјернике и духовни живот поткозарског краја, али је значајна и са туристичког аспекта.

Завршетак обнове комплекса, на мјесту гдје су прве богомоље изграђене прије два миленијума и које свједоче о настанку и развоју српске историје и културне баштине, планиран је до 2025.године.