ЗА ЧИШЋЕЊЕ КАНАЛСКЕ МРЕЖЕ ОБЕЗБИЈЕЂЕНО 6,5 МИЛИОНА КМ

Post Date: 29/06/2022

ЗА ЧИШЋЕЊЕ КАНАЛСКЕ МРЕЖЕ ОБЕЗБИЈЕЂЕНО 6,5 МИЛИОНА КМ

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић, представници ЈУ „Воде Српске“ Бијељина и Града Градишка обишли су данас радове на чишћењу мелиорационе мреже на подручју града Градишка, за које је из буџета Републике Српске обезбијеђено 6,5 милиона КМ.

Министар Пашалић је појаснио да је ријеч о чишћењу око 450 километара канала свих категорија.

Он је подсјетио да је раније обезбијеђено више од осам милиона КМ за сличне пројекте у Српцу, Козарској Дубици, Броду, Шамцу и дјелимично Приједору, те да је у посљедње три године очишћено више од 1.000 километара каналске мреже у Републици Српској.

Министар Пашалић је рекао да сада остаје на локалним заједницама и ЈУ “Воде Српске” да одржавају ту каналску мрежу која у појединим мјестима није чишћена од осамдесетих година.

“Ово ће сада бити велики бенефит за пољопривреднике, јер ће омогућити одводњу приликом обилних падавина и високих подземних вода и обезбиједити додатну површину обрадивог земљишта”, рекао је министар Пашалић.

Министар је додао да очишћена каналска мреже може да служи и у систему за наводњавање, да Влада Републике Српске има разрађен пројекат за подручје Лијевче поља, али да се ради о великој инвестицији за коју у овом тренутку средства нису обезбијеђена.

Замјеник градоначелника Градишке Драгана Илић истакла је да је пројекат чишћења каналске мреже веома значајан и за јачање система одбране од поплава.

“Ово ће бити велики бенефит за пољопривреднике, али и за домаћинства која су била изложена поплавама приликом високих подземних вода”, рекла је замјеница градоначелника изразивши захвалност Влади Републике Српске која је препознала потребу и финансирала овај пројекат, те „Водама Српске“ које исти спроводе.

Замјеник шефа градилишта, инжењер Младен Ковљенић из фирме “Еко-еуро тим” из Крупе на Уни навео је да је пројекат чишћења каналске мреже на подручју Градишке у почетној фази, да се радови изводе на сливу Лиман, те да је ангажовано око двадесет машина на овим пословима.

Планирано је чишћење канала и у сливовима Матура и Доња Долина, а радови подразумијевају профилисања и измуљивање канала и по потреби крчење и уклањање стабала.