ОБИЉЕЖЕН ДАН ПОБЈЕДЕ И 77 ГОДИНА ОД ОСЛОБОЂЕЊА ГРАДИШКЕ

Post Date: 13/05/2022

ОБИЉЕЖЕН ДАН ПОБЈЕДЕ И 77 ГОДИНА ОД ОСЛОБОЂЕЊА ГРАДИШКЕ

Полагањем вијенаца и цвијећа на спомен-обиљежја жртвама и погинулим борцима Народно- ослободилачког и Одбрамбено-отаџбинског рата у градском спомен-парку обиљежен је 9. мај-Дан побједе над фашизмом.

У Другом свјетском рату, под фашистичким терором, на огњиштима и логорима смрти од Старе Градишке и Јасеновца до Млаке, Сиска, Јастребарског и других стратишта, по досадашњим подацима, страдала су 16.544 лица.

Од овог укупног броја 14.463 су жртве геноцида, међу којима је 5.415 дјеце до 14 година старости, док је 2.081 борац погинуо у оружаној борби за голи живот и слободу својих потомака.

„Ово нису коначни подаци о броју страдалих током Народно-ослободилачког рата и истраживања ће вјероватно бити настављена“, нагласио је Никола Крагуљ, предсједник Градског одбора Савеза удружења бораца народноослободилачког рата, истичући 9. мај, Дан побједе над фашизмом, једним од најзначајнијих датума у историји човјечанства. Крагуљ је поручио да се морамо супростављати свим насртајима на ревизију историје и њених чињеница.

На значај обиљежавања 9. маја подсјетила је и замјеница градоначелника Градишке Драгана Илић. „Његујући традицију антифашизма и     обиљежавајући Дан побједе, покушавамо на младе нараштаје пренијети обавезу да чувају своја огњишта и Републику Српску“, поручила је замјеница градоначелника.

Делегације Града Градишка, Градског добора Савеза удружења бораца народно-ослободилачког рата, градске Борачке и осталих организација проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата, потпредсједник и посланици у Народној Скупштини Републике Српске, делегат Вијећа народа републике Српске, те представници политичких партија града, вијенце и цвијеће су положили на спомен-обиљежје жртвама Народно-ослободилачког рата, бисте народних хероја Стевана Дукића, Лепе Радић и Енвера Шиљка, спомен чесму посвећену Диани Будисављевић, спомен костурницу, те на централно спомен обиљежје погинулим борцима Одбрамбено-отаџбинског рата и бисту генерал мајора Рајка Балаћа.

Вијенце и цвијеће делегације Града, Градског одбора СУБНОР-а и Мјесне борачке организације су положиле и на спомен-обиљежја у Новој Тополи и у Горњим Подградцима.