ПРЕДСТАВНИЦИ ГРАДА ГРАДИШКА УЧЕСТВОВАЛИ НА ПАНЕЛ ДИСКУСИЈИ „ПОЛИТИКЕ ЗА ГРАЂАНЕ: ИНКЛУЗИВНИ ПРОЦЕС КРЕИРАЊА ЛОКАЛНИХ РЈЕШЕЊА”

Post Date: 26/05/2022

ПРЕДСТАВНИЦИ ГРАДА ГРАДИШКА УЧЕСТВОВАЛИ НА ПАНЕЛ ДИСКУСИЈИ „ПОЛИТИКЕ ЗА ГРАЂАНЕ: ИНКЛУЗИВНИ ПРОЦЕС КРЕИРАЊА ЛОКАЛНИХ РЈЕШЕЊА”

Дана, 25.маја 2022. године представници Града Градишка су присуствовали панел дискусији: „Политике за грађане: Инклузивни процес креирања локалних рјешења”, која је одржана у Сарајеву, у организацији Института за развој и европске интеграције (ИРЕИ). На панел дискусији је представљен ИРЕИ-јев пројекат „Озон –Отворене и одговорне општине”. Уводну ријеч су имали Randall Puljek-Shank, пројектни менаџер, који је укратко представио активности и циљеве пројекта, те Siroco Messerli, директор за сарадњу при Амбасади Швицарске (будући да је Влада Швицарске један од донатора пројекта).

На дискусији су учествовали начелници и челни људи општина и градова шест јединица локалне самоуправе које учествују у пројекту: Бихаћ, Центар Сарајево, Илиџа, Модрича, Ново Сарајево и Градишка. Поред примјера добре праксе, свака јединица локалне самоуправе учесница пројекта је подијелила своја искуства везана за имплементацију одређених мјера из Нове програмске политике израђене у сарадњи са ИРЕИ. Своја искуства рада на пројекту су подијелили и ангажовани консултанти у изабраним областима из пројекта. Главни фокус њиховог рада био је побољшање јавних политика у циљу подизања нивоа животног стандарда, унапређења права грађана, али и повећања одговорности влада према примарним интересима грађана.

Замјеница градоначелника Градишке, Драгана Илић, која је била активни учесник на панелу, истакла је да захваљујући пројекту „Озон” Град Градишка има намјеру да додатно унаприједи политике у три области: партиципација и комуникација са грађанима, родна равноправност и заштита животне средине, чиме жели да постане отворенија и одговорнија јединица локалне самоуправе, у функцији свих њених грађана.