ОРГАНИЗОВАН ПРИЈЕМ ЗА ПРЕДСТАВНИКЕ УДРУЖЕЊА ГРАЂАНА КОЈА ДЈЕЛУЈУ У ДИЈАСПОРИ

Post Date: 23/04/2022

ОРГАНИЗОВАН ПРИЈЕМ ЗА ПРЕДСТАВНИКЕ УДРУЖЕЊА ГРАЂАНА КОЈА ДЈЕЛУЈУ У ДИЈАСПОРИ

Дана 23.04.2022. године градоначелник г. Зоран Аџић уприличио је пријем за представнике неколико истакнутих удружења грађана која дјелују у дијаспори поводом обиљежавања Дана града Градишке. Пријему је присуствовала и Помоћник министра за сарадњу са дијаспором у Министарству за европске интеграције и међународну сарадњу гђа Хелена Крнетић.

Тим поводом, разговарало се о сарадњи града Градишке са дијаспором  у привредној, културној и спортској сфери, оснивању Канцеларије за дијаспору у оквиру градске управе Градишке и упису грађана у Регистар дијаспоре, као и о другим значајним темама у вези са сарадњом матице и дијаспоре.

Помоћник министра за сарадњу са дијаспором је навела да је сарадња Министарства за европске интеграције и међународну сарадњу и града Градишке изузетно значајна у области дијаспоре, као и да је посебан нагласак био на Регистру дијаспоре. Наглашено је да је Регистар дијаспоре пројекат Министарства за европске интеграције и међународну сарадњу и да ће свеобухватним уписом наших грађана у иностранству бити начињен значајан корак у повезивању Републике Српске и дијаспоре. Помоћник министра је додала да су овакви сусрети важни у погледу јачања и промовисања сарадње републичког са локалним нивоом власти.

Предсједник Удружења матице, дијаспоре, Срба у региону и пријатеља Србије „Корени“ и Удружења српских привредника Швајцарске је нагласио да су представљени успјешни модели обезбјеђивања услова за улагање дијаспоре у матицу, те да се разговарало о значају конференција и манифестација које окупљају дијаспору и локалне власти у Републици Српској.

Присутним гостима је уприличено представљање привредних потенцијала Градишке, тј. обилазак пословних зона, простора за слободну бесцаринску зону уз мост на граничном прелазу са Хрватском која обезбјеђује проширење привредних капацитета, као и савремене спортске дворане.