ОТВОРЕН ПРВИ ДИГИТАЛНО ИНОВАТИВНИ HUB У ГРАДИШЦИ

Post Date: 21/03/2022

ОТВОРЕН ПРВИ ДИГИТАЛНО ИНОВАТИВНИ HUB У ГРАДИШЦИ

У оквиру имплементације пројекта „Развој кроз дигиталне иновативне хабове у Градишци, Дарувару, Липику и Котору“, у петак 18. марта 2022. године, градоначелник Градишке Зоран Аџић отворио је први дигитално иновативни HUB у Градишци. Овом догађају, поред представника градског Одјељења за развој и међународне пројекте и Развојне агенције Градишка (РАГА), присуствовали су и партнери у пројекту из Липика и Дарувара.

Циљ овог пројекта је да допринесе одрживом и конкурентном економском и технолошком развоју, стварањем ефикасног и дјелотворног пословног окружења заснованог на иновацијама, новим технологијама, ИЦТ рјешењима у прекограничном пројектном подручју (Градишка, Дарувар, Липик и Котор). Такође, доприноси и јачању социјалног, економског и територијалног развоја програмског подручја примјеном заједничких активности на пољу јачања конкурентности и пословног окружења.

Након отварања савремено опремљеног простора дигиталног иновативног HUB-a у Градишци градоначелник је истакао да су реализацијом овог пројекта створене могућности за усавршавање и оспособљавање младих стручњака  за покретање властитог бизниса.

Градоначелник је рекао да су овом активношћу створени услови да млади људи, који стреме ка успјеху, имају лакши пут да покрену властити бизнис. „ИТ технологија је веома тражена и ми им нудимо могућност да се усавршавају и буду конкурентни на европском тржишту. Захвални смо партнерима, али и Европској унији, која је препознала нашу проактивност“, рекао је градоначелник.

Немања Давидовић, координатор пројекта у који су осим Градишке укључени Липик и Дарувар из Хрватске и Котор из Црне Горе, истакао је да је вриједност читавог пројекта око 1,4 милиона еура, те да се тај износ дијели на четири учесника. Град Градишка добија 290 хиљада еура уз властито учешће од 15 одсто.

„Ускоро ће овдје нова знања почети стицати полазници курсева за програмске језике „Јava и „Python“. Пандемија корона вируса није нас омела да пројекат доведемо до реализације не губећи вријеме.

Богдан Вицановић, директор Развојне агенције РАГА рекао је да ће стручњаци уз  најновију опрему у двије просторије пружати врхунске услове младим људима да дођу до неопходног знања из ИТ технологије, која је све траженија у напредном свијету.

Период имплементације овог прекограничног пројекта је од 1. августа 2020. године до 31. јула 2022. године.

Пројекат је суфинансиран средствима EFRR и IPA II фондова Европске уније.