Обавјештење поводом појаве инфлуенце птица

Post Date: 09/11/2021

Обавјештење поводом појаве инфлуенце птица

На локацији у насељеном мјесту Градишка на граници са Хрватском је почетком новембра 2021. године утврђена инфлуенца птица код једног угинулог дивљег лабуда.
Ради сузбијања и спрјечавања појаве и ширење болести инфлуенце птица на подручју града Градишка министар Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске је донио рјешење којим је прогласио зараженим подручје на локацији у насељеном мјесту Градишка на коме је потврђено присуство болести инфлуенце птица у кругу од најмање три километра и угроженим подручје у кругу од најмање 10 километара од жаришта болести укључујући и заражено подручје, те одредио да се спроводе сљедеће мјере:

  1. Обавезно затварање и држање све живине, узгојене пернате дивљачи и птица у објектима за држање животиња,

  2. Обавезно одвојено држање домаћих патака и гусака од остале живине,

  3. Забрањује се употреба спољњих спремника воде за живину, узгојену пернату дивљач и птице,

  4. Забрањује се снабдијевање живине водом из спремника површинских вода којим имају приступ дивље птице,

  5. Забрањује се лов пернате дивљачи и употреба птица из редова Anseriformes и Charadriiformes као мамаца,

  6. Забрањује се одржавање сајмова, изложби, спортских такмичења, као и сва друга окупљања перади, пернате дивљачи и птица на тржницама, приредбама и културним догађајима укључујући летачка такмичења птица од једног до другог мјеста,

  7. Обавезно спровођење појачане дезинфекције превозних средстава којима се превозе пошиљке перади, јаја за валење, узгојене и дивље пернате дивљачи и птица, њихових производа и нуспроизвода, укључујући и лешеве,

  8. Обавезно осигуравање и одржавање хигијенских услова и биосигурносних мјера у свим објектима за узгој и држање живине и пернате дивљачи и птица, а то подразумјева:

  • кориштење заштитне обуће и одјеће, дезинфекција руку и обуће при уласку у објекат, чишћење, прање и дезинфекција обуће при излазу из објекта,

  • забрањен излазак из објекта у истој заштитној одјећи и обући,

  • забрана уласка у објекат неовлаштеним лицима,

  • дезинфекција објеката и опреме у складу са технолошким захтјевима, кориштењем одобреног дезинфицијенса у прописаној коцентрацији,

  • држање хране за животиње и стеље у објектима заштићеним од дивљих птица и глодара,

  • обавезно пријављивање свих промјена здравственог стања и понашања живине, узгојене и дивље пернате дивљачи и птица,

  1. Пријава надлежној ветеринарској организацији угинућа и сваког контакта живине, узгојене и дивље пернате дивљачи и птица, са могуће зараженима.

На зараженим и угроженим подручјима осим наведених мјера одређује се:

  1. Забрана стављања у промет живе живине, утовљене пернате дивљачи и птица осим у случајевима које одобри надлежни ветеринарски инспектор и под посебним условима,
  2. Забрана изношења ђубрета, стеље или кориштене сламе са фарме на којима се држи живина, перната дивљач и птице осим по одобрењу надлежног ветеринарског инспектора и под посебним условима.

Инспекцијски надзор над спровођењем ове наредбе врше ветеринарски инспектори Републичке управе за инспекцијске послове и инспекције у саставу јединица локалне самоуправе.
Одређене мјере остају на снази док се на основу процјене ризика у односу на болест инфлуенцу птица не стекну услови за њихово укидање.
На крају истичемо важност спровођења наведених мјера у циљу заштите здравља људи и животиња, те спријечавању економских штета.
За више информација се обратите ветеринарском инспектору града Градишка.

НАЧЕЛНИК ОДЈЕЉЕЊА

Др Горан Мирјанић