ОБАВЈЕШТЕЊЕ – У поводу Свјетског дана борбе против бјеснила

Post Date: 22/09/2021

ОБАВЈЕШТЕЊЕ – У поводу Свјетског дана борбе против бјеснила

У свијету се 28. септембар обиљежава као Свјетски дан борбе против бјеснила. Тај дан се обиљежава и годишњица смрти Луја Пастера, француског хемичара и микробиолога, који је развио прву вакцину против бјеснила.
Поводом дана бјеснила подсјећамо јавност на ову опасну заразну болест животиња, која се са животиња преноси на људе (зооноза), а власнике паса на дужност да своје псе старије од три мјесеца једном годишње вакцинишу против бјеснила. Пас који током године достигне старост од три мјесеца мора се вакцинисати у року од 14 дана, а пас који је набављен, а није вакцинисан, у року од 14 дана од набавке. Препоручује се вакцинација мачака против бјеснила.
Такође обавјештавамо да је власник пса дужан идентификовати пса чиповањем, уписати у Регистар паса и посједовати исправу о упису и вакцинисању пса против бјеснила.
Вакцинацију паса, унос података у регистар и издавање докумената о упису и докумената о некомерцијалном кретању врши овлаштена ветеринарска организација.
Накнаду за трошкове вакцинације, уписа пса, обавезног овиљежавања и издавање докумената плаћа власник пса.
Власник пса је обавезан да пријави набавку и да одјави животињу у случају губитка животиње (нестанка, продаје, даровања, угинућа) у року од 8 дана од насталог догађаја у ветеринарску организацију за уписивање у регистар.
За власника пса који не поступи у складу са наведеним дужностима и обавезама у Закону о ветеринарству у Републици Српској је прописана новчана казна за прекршај од 500 до 1500 КМ за физичко лице, од 1000 до 3000 КМ за привредно друштво или друго правно лице и од 300 до 900 КМ за одговорно лице у привредном друштву или другом правном лицу.

Бјеснило (Rabies, Lyssa) је неизљечива заразна вирусна болест од које могу да оболе све топлокрвне животиње и човјек.

Узрочник бјеснила је Rabies вирус, неуротропни вирус, који изазива фаталну упалу мозга и кичмене мождине.
Масовно се излучује у пљувачки заражене животиње, па се лако шири на људе и друге животиње првенствено уједом.
У Републици Српској бјеснило је задњи пут утврђено крајем маја 2020.године код једног власничког паса.
Бјеснило се налази на листи заразних болести Свјетске организације за здравље животиња (OIE) и појава бјеснила, као и сумња на појаву се обавезно мора пријавити надлежном органу и сузбијати по закону.
Власник животиња је дужан да обавијести ветеринарску организацију у случају промјене здравственог стања животиња, а у случају да пас или мачка озљеди људе хитно без одлагања.
Власници животиња које се држе на паши дужни су да онемогуће контакт дивљих и домаћих животиња.
Бјеснило је болест која се може спријечити вакцинацијом, а сматра се да вакцинацијом паса је могуће елиминисати бјеснило.

Хвала.