МЗ БРЕСТОВЧИНА: ОСВЕШТАНА СПОМЕН-ПЛОЧА ЗА 79 ПОГИНУЛИХ БОРАЦА

Post Date: 28/06/2021

МЗ БРЕСТОВЧИНА: ОСВЕШТАНА СПОМЕН-ПЛОЧА ЗА 79 ПОГИНУЛИХ БОРАЦА

Данас је на Градском гробљу у Брестовчини освештана спомен-плоча са именима и фотографијама 79 погинулих бораца Одбрамбено-отаџбинског рата који су сахрањени у овом гробљу, те служен парастос и положени вијенци.
Градоначелник Градишке Зоран Аџић рекао је да су се представници градских власти, борачких удружења проистеклих из претходног рата и грађани окупили на Видовдан, дан славе Војске Републике Српске, да искажу поштовање према жртви коју су погинули борци дали за слободу и стварање Републике Српске.

У претходном рату погинуло је 613 бораца са подручја Градишке, али не треба заборавити да је у Другом свејтском рату погинуо сваки четврти становник ове локалне заједнице. На оваквим мјестима треба да се поклонимо свима који су страдали у борби за слободу и да будућим генерацијама укажемо на важност очувања Републике Српске, као јединог гаранта опстанка и развоја српског народа на овим просторима“, нагласио је градоначелник.

Предсједник Градске борачке организације Градишка Милован Гагић навео је да је иницијативу за изградњу ове спомен-плоче поднијела Мјесна борачка организација Брестовчина и њен бивши предсједник Драган Пешић, који је прошле године преминуо од посљедица вируса корона.
Раније изграђеној спомен-чесми сада је придодата спомен-плоча и овај комплекс од сада ће бити мјесто на којем ће бити служени помени за све погинуле борце који су сахрањени у Градском гробљу“, истакао предсједник Градске борачке организације.