ПОТПИСАН СПОРАЗУМ: ПИЛОТ ПРОЈЕКАТ ЗА МАСОВНУ ПРОЦЈЕНУ ВРИЈЕДНОСТИ НЕПОКРЕТНОСТИ

Post Date: 21/06/2021

ПОТПИСАН СПОРАЗУМ: ПИЛОТ ПРОЈЕКАТ ЗА МАСОВНУ ПРОЦЈЕНУ ВРИЈЕДНОСТИ НЕПОКРЕТНОСТИ

Градоначелник Градишке Зоран Аџић и директор Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове Републике Српске Босиљка Предраговић потписали су данас Споразум о имплементацији Пилот пројекта масовне процјене вриједности непокретности за подручје града Градишка.
Градоначелник Градишке Зоран Аџић рекао је да ће процјена вриједности непокретности почети у градској зони и да ће цијели пројекат обухватити пет катастарских општина, три на градском и по једну у ванградском подручју.
Градоначелник је истакао да је циљ пројекта да се направи база и изврши процјена вриједности свих непокретности на подручју града Градишка, што ће се моћи користити за више намјена. ”Након пописа свих непокретности створиће се услови за нижу стопу пореза на непокретности која сада износи 0,15 КМ“, истакао је градоначелник.
Директор Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове Републике Српске Босиљка Предраговић је истакла да ће пројекат, осим правичног одређивања пореза за све власнике непокретности омогућити и руководиоцу локалне самоуправе да планира свој привредни развој. ”Осим тога тачно утврђена вриједност непокретности омогућава власницима да на прави начин располажу својом некретнином”, истакла је директорица Предраговић и додала да грађани у овом процесу неће имати никаквих трошкова.
Пилот пројекат процјене вриједности непокретности дио је пројекта везаног за унапријеђење земљишне администрације у БиХ, који је суфинасиран средствима Амабасаде Шведске у БиХ.