МИНИСТАР ПРОСВЈЕТЕ И КУЛТУРЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ НАТАЛИЈА ТРИВИЋ ПОСЈЕТИЛА ГРАДИШКУ

Post Date: 01/06/2021

МИНИСТАР ПРОСВЈЕТЕ И КУЛТУРЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ НАТАЛИЈА ТРИВИЋ ПОСЈЕТИЛА ГРАДИШКУ

Министар просвјете и културе Репубике Српске Наталија Тривић боравила је данас у радној посјети Градишци гдје је о стању у области образовања и културе, разговарала са градоначелником Града Градишка, Зораном Аџићем.
Тим поводом, министарка Наталија Тривић је истакла да је Градишка водећа локална управа у Српској по питању усаглашености привреде и образовања и додала да основне школе раде у својим капацитетима, а да уписна политика у основне школе предвиђа да ће број уписаних ученика остати на прошлогодишњем нивоу.
Градишка је град који је успио да сачува здравље ученика и наставника обзиром да није забиљежено ширење вируса корона у установама образовања и културе. Министарка Тривић је са градоначелником Аџићем разговарала и о инвестицијама у школске објекте и о дуалном образовању.
Као примјер министарка Тривић је навела Техничку школу у Градишци, коју је данас такође посјетила. „Техничка школа Градишка последњих неколико година успјешно сарађује са привредом и на тај начин ученици имају могућност да практичну наставу одраде код послодаваца“, истакла је министарка Тривић и додала да ће захваљујући дуалном образовању бити постигнута усаглашеност привреде и образовања. Говорећи о стању у области културе, она је рекла да је у наредном периоду у плану рјешавање статуса Народне библиотеке Градишка.
Градоначелник Аџић је истакао да је на данашњем састанку презентовано све оно што је Градска управа заједно са школама урадила у претходне четири године и подсјетио да је Градишка једна од ријетких локалних заједница која је увела Сајам образовања и запошљавања и додао да ће уз подршку ресорног министарства од наредне школске године у Техничкој школи, јединој у цијелој БиХ, бити уведено ново занимање, техничар роботике.
Наш циљ је да створимо кадрове који су потребни градишкој привреди и привреди Републике Српске, да усвајамо напредне технологије и пратимо трендове који су присутни у Евопској унији“, нагласио је је градоначелник. Он је истакао да је на данашњем састанку договорено да се током љета сагледају проблеми у основном и средњем образовању како би се прије почетка нове школске године исти могли отклонити.
Министар просвјете и културе Републике Српске, Наталија Тривић,  током данашње радне посјете Градишци,  посјетила је и Основну школу ”Вук Стефановић Караџић” у Турјаку  и Народну библиотеку Градишка.