ОДРЖАНА ОБУКА: ЕРОЗИЈА ЗЕМЉИШТА И ПРЕВЕНЦИЈА ОД БУЈИЧНИХ ПОПЛАВА

Post Date: 31/05/2021

ОДРЖАНА ОБУКА: ЕРОЗИЈА ЗЕМЉИШТА И ПРЕВЕНЦИЈА ОД БУЈИЧНИХ ПОПЛАВА

У организацији Шумарског факултета Универзитета у Бањалуци, 28.маја 2021. године у Културном центру Градишка одржана је обука о идентификацији најчешћих фактора ерозије земљишта и бујичних поплава, те могућности превенције и ублажавања њихових штетних посљедица. Главни циљ обуке била је едукација представника локалних самоуправа на горе наведену тему.

Декан Шумарског факултета Универзитета у Београду Ратко Ристић рекао је да је на обуци било ријечи о томе како локалне самоуправе могу да уреде простор, едукују људе и организују своје унутрашње стручне  потенцијале да се негативни ефекти природних појава сведу на минимум.

„Општине требају припремити оперативне планове за одбрану од поплава на водотоковима другог реда, да их евидентирају и да се прегледају дионице ријечних и поточних корита и виде критична мјеста гдје може доћи до загушења. Да се процјени колики би број људи био угрожен ако дође до изливања и да се предузму мјере на чишћењу ријечних токова и путних пропуста као и како да се организује штаб за ванредне ситуације“, рекао је декан Шумарског факултета Универзитета у Београду Ратко Ристић.

Декан Шумарског факултета Универзитета у Бањалуци Маријана Каповић Соломун рекла је да је овај факултет партнерска институција пројекта Европске уније који се бави питањима поплава и бујичних токова у БиХ. Она је истакла да су данашњој обуци присуствовали представници најугроженијих општина из Републике Српске.

„Ми смо одабрали десетак локалних заједница које се налазе у сливу ријеке Саве и дијелом у сливу ријеке Босне, а које су у протеклој деценије претрпијеле штете од поплава“, рекла је Соломонува.

Шеф Одсјека цивилне заштите Града Градишка Слободан Кнежевић рекао је да на територији Градишке постоје подручја која су перодично подложна бујичним поплавама.

„Падине Козаре и Просаре су водом богата подручја и брзо се стварају бујичне поплаве. Посебан проблем прави ток ријеке Лубине, а Врбашке и Јабланице у мањем обиму. Ерозија земљишта се јавља у Турјаку, засеок Трновац гдје имамо појаву клизишта“, рекао је Кнежевић.

SETOF пројекат под називом: Ерозија земљишта и превенција од бујичних поплава: Развој курикулума на универзитетима земаља западног Балкана на подручју Републике Српске проводи партнерска институција Шумарски факултет Универзитета у Бањалуци која је организатор обуке за представнике локалних самоуправа, а учесници обуке су били Шумарски факултет Универзитета у Београду који је уједно и координатор пројекта и Факултет заштите на раду Универзитета у Нишу, као партнер у пројекту.