ДАН ПОБЈЕДЕ НАД ФАШИЗМОМ ОБИЉЕЖЕН У ГРАДИШЦИ

Post Date: 09/05/2021

ДАН ПОБЈЕДЕ НАД ФАШИЗМОМ ОБИЉЕЖЕН У ГРАДИШЦИ

Полагањем цвијећа и вијенаца на спомен обиљежја у Спомен парку слободе у Градишци и на споменицима у Горњим Подградцима и Новој Тополи данас је обилјежен Дан побједе над фашизмом, 9. мај.

Предсједник Градског одбора Савеза удружења бораца Народноослободилачког рата Градишка, Никола Крагуљ рекао је да 9.маја славимо побједу над фашизмом, дан када је завршио Други свјетски рат и један најтрагичнији период у историји човјечанства.

„Данас након 76 година можемо се присјетити да смо, по несрећи, једна од водећих општина у Европи по броју жртава јер смо дали око 16 500 живота. 14 500 је цивилних жртава од којих је 5 400 дјеце до 14 година“ рекао је Крагуљ и додао да је Градишка у антифашистичкој борби изгубила 2 080 бораца.

Крагуљ је истакао важност сјећања на Дан побједе јер његовањем сјећања на те догађаје поштоваћемо жртве и све оно што су наши очеви, дједови и прадједови учинили за наш народ и опстанак на овим просторима.

Градоначелник Градишке Зоран Аџић истакао је да је 9.маја побијеђен фашизам и додао да Град Градишка и данас његује атифашистичку идеју и труди се да и у овим временима не дозволи појаву фашизма на  овим просторима Европе.

„Сви страдали у Другом свјетском рату са подручја Градишке већ тад су поставили темеље Републике Српске, као и сигурности да живимо на свом огњишту, уважавамо друге народе и народности али да цјенимо себе као Србе и сачувамо своје постојање на овом простору“ рекао је Аџић и истакао важност чувања Републике Српске и у садашње вријеме јер је то гаранција нашег опстанка као и не могућности понављања злогласног Јасеновца.

Аџић је грађанима Градишке честитао Дан побједе над фашизмом уз поруку да је важно његовати антифашистичку традицију по којој је Градишка, Поткозарје и Лијевче поље било препознатиљиво.