ФИЛМ „АПРИЛСКИ ЛЕТ” ДОКАЗ ДА ЈЕ СРПСКА ИСТОРИЈА ХЕРОЈСКА

Post Date: 08/04/2021

ФИЛМ „АПРИЛСКИ ЛЕТ” ДОКАЗ ДА ЈЕ СРПСКА ИСТОРИЈА ХЕРОЈСКА

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је вечерас на премијери документарно-играног филма „Априлски лет” да је херојство пилота Краљевског ваздухопловства, који су 7. априла 1941. године са аеродрома из лијевчанских села Ровине и Александровац напали положаје Трећег рајха, посебан догађај који показује јуначко саможртвовање и херојску српску историју.

„У тренуцима када је Београд бомбардовала нацистичка Њемачка и силе осовине, управо су одавде авиони отишли према Грацу и узвратили колико су могли за тај злочиначки напад на српски народ и земљу која је само давадесет година прије тога претрпјела губитак готово половине свог становништва у Првом свјетском рату”, навео је српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ.

У Дому културе „Србија” у Новој Тополи, на премијери филма чији је аутор градишки новинар Милан Пилиповић, који је рађен у продукцији Градске управе града Градишка и Завичајног музеја, српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ је поручио да је српска историја херојска, не само осамдесет година уназад, него и вијековима раније.

Он је рекао да се о овом догађају мало знало и причало, због чега је веома важан био напор који су аутор филма „Априлски лет” и Град Градишка учинили да се то забиљежи и документује.

„Битно је да то остане за будуће генерације, јер је чињеница да смо ми који смо расли на овим просторима о томе мало знали”, додао је српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ.

Градоначелник Градишке Зоран Аџић рекао је да је Градска управа одлучна да сјећања на историјске личности и догађаје кроз филмове и културу врати у Градишку да би млади имали правац којим треба да иду као припадници народа који се увијек борио за слободу.

Помоћник генералног секретара Владе Републике Српске за правне послове и мјештанин Нове Тополе Марко Шукало каже да је велика част за ово мјесто што је било полазна тачка из које је кренула национална акција када су се пилоти осветили за напад на Београд.

„Ми смо нажалост били заборавили своје хероје, јер смо у доба комунизма морали да учимо само једну страну историје. Сада живимо у слободној Републици Српској гдје имамо право да изучавамо своју историју и славимо дјела својих хероја”, рекао је помоћник генералног секретара Владе Републике Српске.

Помоћник министра за културу Републике Српске Тања Ђаковић рекла је да је ово министарство подржало снимање филма и истакла да је веома значајно за кинематографију Српске да има што више документарних играних филмова који свједоче о значајним историјским догађајима и личностима.

„Изузетно је важно да будуће генерације упознајемо са оним што се дешавало у прошлости како би они својим покољењима могли пренијети, а из овог филма смо сазнали много историјских чињеница” рекла је помоћник министра за културу Српске и додала су документарни филмови у данашње вријеме постали савршени информативни ресурс.

Аутор филма Милан Пилиповић рекао је да су премијером филма у Новој Тополи на симболичан начин хтјели послати поруку да је ово мјесто веома значајно за ову причу и подухват пилота Краљевског ваздухопловства.

„Филм је сниман у изузетно тешким условима због пандемије вируса корона, али смо већину оног што смо планирали и завршили до краја. То је прича о више од 40 пилота Краљевине Југославије који су из Лијевча поља бомбардовали Трећи рајх, имали више од 200 налета и, веома инфериорни у војничком, били су супериорни у моралном смислу. Они су послали снажну поруку која одјекује већ 80 година”, навео је Пилиповић.

Он је истакао да је 7. април и трагичан јер је страдало седам ваздухопловних посада са 21 пилотом, али да то није поколебало дух Краљевског ваздухопловства.

„Готово нико ништа није знао о овом догађају и највећи успјех филма је да пошаље информацију шта се овдје дешавало у априлу 1941. године”, додао је Пилиповић.

Продуцент филма Бојан Вујиновић рекао је да се 7. април обиљежава као дан када су пилоти Краљевског ваздухопловства са два импровизована аеродрома кренули у напад на Трећи рајх.

„То смо хтјели да оживимо кроз овај филм и прикажемо ширем аудиторијуму, с обзиром на то да ће бити приказан и у програму РТРС-а. Ова прича је повезница народа Српске и Србије и једна степеница ка оном што желимо постићи и што договарамо, а то је Музеј авијације који желимо да формирамо од авиона који ће нам поклонити Музеј ваздухопловства из Београда”, навео је Вујиновић.

Директор Завичајног музеја Градишка Бојан Вујчић рекао је да у Лијевче пољу позната прича о капетану прве класе, пилоту и командиру 106. ескадриле Драгиши  Милијевићу који је и погинуо у бици изнад Ровина 7.априла 1941. године.

„Сјећање није избљедило, у Тополи и данас постоји улица која носи његово име, а нећемо ни дозволити да сјећање изблиједи и поднијећемо иницијативу да се у Ровинама, на мјесту гдје се некад налазила писта, постави спомен плоча у  спомен храброг отпора”, рекао је Вујчић.

Премијери филма „Априлски лет” присуствовао је Александар Огњевић, аутор књиге “Ратни дневник” која је кориштена у снимању филма у којој су документовани сви догађаји  везани за Априлски рат али првенствено за дејства и судбину 4.ловачког и 8.бомбардерског пука који су оперисали са простора Ровина и Босанског Александровца.