ПРЕЗЕНТОВАН ПРОЈЕКАТ „СПОМЕН ДОМАЋИНСТВО ЛЕПА РАДИЋ, ГАШНИЦА“

Post Date: 26/04/2021

ПРЕЗЕНТОВАН ПРОЈЕКАТ „СПОМЕН ДОМАЋИНСТВО ЛЕПА РАДИЋ, ГАШНИЦА“

Представници Централног културно-умјетничког друштва „Лепа Радић“ представили су данас пројекат изградње спомен-комлекса најмлађој градишкој хериони Другог свјетског рата Лепој Радић, чија је изградња планирана у њеном родном селу Гашници.
Предсједник Централног културно-умјетничког друштва „Лепа Радић“ Давор Симишић рекао је да  је циљ пројекта под називом „Спомен домаћинство Лепа Радић, Гашница“, чија је реализација већ започета, да комплекс који ће бити изграђен у мјесној заједници Гашница буде посвећен очувању лика и дјела ове хероине.
Комплекс ће, осим централног и помоћног објекта и споменика, имати и додатне садржаје који ће практично обезбједити и самоодрживост пројекта“, истакао је Симишић.
Он је навео да је укупна вриједност пројекта око 180.000 КМ и да подршку очекују од Градске управе, институција Републике Српске и БиХ и донатора.
Прва фаза, која је подразумјевала обезбјеђивање земљишта и документације, је при самом крају и сада слиједи друга фаза у којој је планирана изградња објеката“, додао је Симишић.
Градоначелник Градишке Зоран Аџић рекао је да Градска управа подржава изградњу спомен-комплекса посвећеног Лепој Радић јер се то уклапа у концепт градских власти да врати сјећање на историјске личности које су својим дјелима задужили Градишку, као што је хероина Лепа Радић, која је у времену када је убијена имала мање од 18 година.
Наше опредјељење је да на историјским чињеницама желимо да одгајамо нове генерације, да нам се трагични догађају више не понове. То је сигуран начин за опстанак на овим простима и даљи развој“, рекао је градоначелник Зоран Аџић.
Предсједник Градског одбора СУБНОР-а Никола Крагуљ рекао је да је очување сјећења на лик и дјело хероја Другог свјетског рата један од најважнијих задатака ове организације, која у свом чланству сада има још смо пет преживјелих бораца НОР-а.
Крагуљ је истакао да је Други свјетски рат за Градишку био један од најтрагичнијих периода, када је изгубила око 16.500 цивила и бораца, те да је задатак СУБНОР-а и да спријечи ревизију историјских чињеница.
Представљању пројекта „Спомен домаћинство Лепа Радић, Гашница“, у градишком Клутурном центру, присуствовали су предсједник Савеза аматерских културно-умјетничких друштава Републике Српске Момчило Весовић, те представници Градске управе и јавних установа.