ОБИЉЕЖЕНА 76. ГОДИШЊИЦА ОСЛОБОЂЕЊА ГРАДИШКЕ У ДРУГОМ СВЈЕТСКОМ РАТУ

Post Date: 24/04/2021

ОБИЉЕЖЕНА 76. ГОДИШЊИЦА ОСЛОБОЂЕЊА ГРАДИШКЕ У ДРУГОМ СВЈЕТСКОМ РАТУ

Поводом 76.годишњице ослобођења Градишке у Другом свјетском рату, данас су на спомен обиљежја погинулим борцима НОР-а, жртвама фашистичког терора и погинулим борцима, Спомен-чесму посвећену Диани Будисављевић, спомен обиљежје погинулим борцима Одбрамбено-отаџбинског рата у Градишци, положени вијенци и цвијеће.

Градоначелник Градишке, Зоран Аџић истакао је да данас славимо дан када је Градишка ослобођена и када су створени услови за развој града онако како одговара њеним грађанима.
Данас смо положили вијенце и одали пошту погинулима у свим ратовима вођеним за слободу на овим просторима, онима који су донијели слободу и омогућили нам да се развијамо у складу са нашим жељама“, истакао је градоначелмик и додао да је Градска управа посвећена грађанима и привредницима, на начин да побољшава услове живота и привређивања.
Градоначелник је нагласио да је Градишка изабрала пут развоја, инфраструктурног опремања и да у сарадњи са младим људима креира амбијент за бољи живот и останак на овим просторима.

Предсједник Градског одбора СУБНОР-а Градишка, Никола Крагуљ рекао је да је 24.април један од најважнијих датума у новој историји Градишке и нагласио да на подручју Градишке тренутно има пет живих бораца учесника Другог свјетског рата, а њихова и задаћа њихових потомака је да очувају и његују традицију према народоослободилачкој борби.
Крагуљ је нагласио да је Градишка слободу скупо платила. „У Другом свјетском рату са подручја Градишке страдало је око 16.500 жртава, од тога 14.500 цивила и око 2.000 бораца“, рекао је Крагуљ и истакао да је обавеза свих нас да његујемо традицију и боримо се против ревизије историје која је присутна последњих година.
Обиљежавању Дана града Градишка присуствовала је делегација Општине Зубин Поток. Предсједник Општине Зубин Поток Срђан Вуловић изразио је задовољство што су данас били у прилици да, како је рекао, заједно са својом браћом одају почаст погинулима у Другом свјетском рату. Он је истакао да је импресиониран напретком и развојем Градишке као модерног града.

Вијенце на спомен обиљежја положиле су делегације Градског одбора Савеза удружења бораца Народноослободилачког рата Градишка, Града Градишка, представници Борачке организације и Организације породица погинулих и заробљених бораца и несталих цивила, делегација општине Зубин Поток и Одбора за помоћ Србима на Косову и Метохији и представници политичких организација.