Градоначелник Градишке учествовао на онлајн панел диускусији „Од климатског плана до акције“

Post Date: 29/04/2021

Градоначелник Градишке учествовао на онлајн панел диускусији „Од климатског плана до акције“

Градоначелник Градишке Зоран Аџић у сриједу 21. априла учествовао је на онлајн панелдискусији под називом „Од климатског плана до акције“, у организацији Развојног програма Уједињених нација у БиХ (УНДП).
Теме панела биле су важности прилагођавања климатским промјенама, те активности које се тренутно предузимају и планирају предузети у општинама и градовима у БиХ.

Градоначелник је учеснике упознао са активностима Градске управе Градишка, прије свега са потписивањем Споразума градоначелника (енг. „The Covenant of Mayors“) који представља највећу свјетску иницијативу усмјерену на локалне енергетске и климатске активности с циљем смањења енергетске потрошње, емисија CO2 и других гасова стаклене баште и утицаја климатских промјена те адаптације на климатске промјене, те о изради Акционог плана одрживог управљања енергијом и прилагођавања климатским промјенама (SECAP) града Градишка за период до 2030. године, који је израђен уз помоћ УНДП-а током 2020. године.

Учесници панела такође су могли чути нешто више и о осталим активностима Градске управе Градишка, као што су мапирање опасности и ризика од поплава (крајем маја 2017. године мапе су израђене у оквиру Пројекта Развојног програма Уједињених нација (УНДП) “Интегрисање климатских промјена у смањење ризика од поплава у сливу ријеке Врбас”), изради дренажног система прикупљања оборинске воде са платоа агро-индустријске зоне, гдје су Град Градишка и УНДП издвојили преко 1.2 милиона КМ за смањење поплавног ризика, о проведеној садњи садница гдје се Град придружио УНДП „Иницијативи за зеленију и одрживу будућност“ и у склопу које је посађено је 600 садница на територији града, о проведеним детаљним енергетским прегледима, израђеној пројектној документацији, те санацији одређених јавних обејката на подручју града Градишке и другим пројектима.

Било је ријечи о пројектима који тек предстоје, а то су енергетска санација ЈУ „Гимназија“ Градишка, израда Плана управљања отпадом за Град Градишку, ревитализација канала Борна, озелењавање обилазнице, агроиндустријске зоне и други.
Учесницима су се у уводном дијелу, између осталих, обратиле министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић и резидентна представница УНДП у Босни и Херцеговини Стелиана Недера.
Осим градоначелника Градишке Зорана Аџића, на панелу су учествовали и пројект менаџер програма ублажавања климатских промјена УНДП у Босни и Херцеговини Синиша Родић, шеф Одјељења за енергетску ефикасност и обновљиве изворе енергије Фонда за заштиту животне средине и енергетску ефикасност Републике Српске Тијана Марјанац, градоначелник Бихаћа Шухрет Фазлић, замјеник градоначелника Добоја Владо Марковић и остали представници градова у БиХ.
Видео презентација Акционог плана одрживог управљања енергијом и прилагођавања климатским промјенама (SECAP) града Градишка за период до 2030. године: