СРПСКИ ЧЛАН И ПРЕДСЈЕДАВАЈУЋИ ПРЕДСЈЕДНИШТВА БиХ МИЛОРАД ДОДИК НАЈАВИО РЕКОНСТРУКЦИЈУ ДВА МАГИСТРАЛНА ПУТА

Post Date: 11/04/2021

СРПСКИ ЧЛАН И ПРЕДСЈЕДАВАЈУЋИ ПРЕДСЈЕДНИШТВА БиХ МИЛОРАД ДОДИК НАЈАВИО РЕКОНСТРУКЦИЈУ ДВА МАГИСТРАЛНА ПУТА

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик најавио је данас у Градишци реконструкцију магистралних путева Клашнице-Градишка и Врбашка-Козарска Дубица.

Њ.е. Милорад Додик је подсјетио да је у претходном периоду Градишка повезана ауто-путем са Бањалуком и Добојем, истичући да ће изградњом новог моста на Сави и повезивањем са ауто-путем Београд-Загреб бити отворене нове развојне могућности.

“Ми морамо да искористимо ту прилику и то већ озбиљно користе градоначелник Аџић и његови сарадници. Изграђено је много и о томе морамо да говоримо, али и да гледамо унапријед”, рекао је српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ у Градишци, након састанка са градоначелником Зоран Аџићем и његовим сарадницима.

Као веома важно за безбједност становништва и материјалних добара, њ.е.  Милорад Додик је истакао реконструкцију Савског насипа у дужини од 56 километара, са припадајућим пумпним станицама.

“То је сада довољна брана за изазове које смо имали раније са поплавама. Радови на реконструкцији су изазвали одређене проблеме јер су девастирани прилазни локални путеви и требамо даље да радимо на њиховој санацији”, истакао је њ.е. Милорад Додик.

Он је указао и на значај улагања у енергетску ефикасност ЈЗУ Болница Градишка, те додао да би у тај пројекат требало да уђе и зграда Гимназије.

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ је рекао да је пандемија преусмјерила огроман новац у здравствени сектор, али да је Република Српска стабилна финансијски и политички, као и Град Градишка.

“Долазимо у позицију да мање инвестирамо, али свакако да су те инвестиције видљиве. Изражавам задовољство чињеницом да је у Градишци много урађено и да су то људи примјетили и рекли на изборима. Ти избори су омогућили потпуну стабилност града, што је предуслов за велике инвестиције којим ми желимо да се бавимо”, нагласио је њ.е. Милорад Додик.

Он је оцијенио да Градишка има своју развојну шансу што треба да буде подстакнуто са виших нивоа власти.

Према његовим ријечима, развој Градишке треба да буде настављен, али да амбиција не смије да угрози локалне јавне финансије које морају да буду уравнотежене и реалне.

“Ако дођемо у позицију да захватимо више него што можемо изнијети онда можемо да угрозимо будући развој”, рекао је њ.е. Милорад Додик и додао да је повезаност локалних и републичких власти најбољи могући начин да се одговори на све изазове.

Градоначелник Градишке Зоран Аџић рекао је да је у Градишци у претходне четири године, захваљујући подршци републичких институција, доста урађено у областима инфрастуктуре и привредног развоја, а то доказује и чињеница да је од 2016. до краја 2019. године број радника повећан за 2.500.

Градоначелник је, након састанка са српским чланом и предсједавајућим Предсједништва БиХ Милорадом Додиком, истакао да је Град Градишка, захваљујући институцијама Српске, у претходне четири године реализовао огромне пројекте.

“Завршена је спортска дворана и инфраструктурно опремљена индустријска зона у Новој Тополи, гдје је отворено 12 компанија и 1.000 нових радних мјеста. Завршавамо обилазницу, дјечији вртић и реконструкцију православног храма на улазу у Републику Српску”, рекао је градоначелник Аџић.

Према његовим ријечима, подршка Републике је била значајна и у стварању могућности да се Градишка отвори према међународним организацијама и постане повољна дестинација за улагања страних инвеститора.

Он је захвалио њ.е. Милораду Додику и представницима републичких институција за досадашњу сарадњу и подршку, те додао да се траг те сарадње види у свих 56 градишких мјесних заједница.

“Онда када је Градишка повезана двосмјерном комуникацијом са Републиком Српском, град иде напријед.

Градоначелник је истакао да је досадашњи рад створио обавезу властима да наставе истим интензитетом развоја, те да је на састанку констатовано да ће Град Градишка и даље имати подршку Републике Српске.

Поред српског члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ, Градишку су посјетили и министар финансија Републике Српске Зора Видовић, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Борис Пашалић, министар саобраћаја и веза Недељко Ћорић, министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Сребренка Голић, директори “Аутопутева Републике Српске” Душан Топић и “Путева Републике Српске” Давор Кострешевић, помоћник Генералног секретара Владе Републике Српске Марко Шукало и савјетник за унутрашњу политику српског члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ Радован Ковачевић. Присутни су били и потпредсједник Народне скупшитне Денис Шулић, те посланици Народне скупштине Републике Српске Ранка Перић Ромић и Огњен Жмирић.