ПУШТЕН У ФУНКЦИЈУ ВОДОВОДНИ СИСТЕМ У ГАШНИЦИ И ОРАХОВОЈ

Post Date: 06/04/2021

ПУШТЕН У ФУНКЦИЈУ ВОДОВОДНИ СИСТЕМ У ГАШНИЦИ И ОРАХОВОЈ

Амбасадорка Републике Чешке у БиХ њена екселенција Ивана Хлавсова и градоначелник Градишке Зоран Аџић пустили су данас у функцију водоводни систем за 830 домаћинстава у мјесним заједницама Гашница и Орахова.

Изградња система водоснабдијевања у поменутим мјесним заједницама реализована је кроз пројекат званичне иностране развојне сарадње Републике Чешке и БиХ под називом „Подршка у снабдијевању водом за пиће у Градишци: Проширење водовода у насеља Орахова и Гашница. Вриједност пројекта је 1.5 милиона КМ, а исти је финансиран од стране Владе Републике Чешке и Чешке развојне агенције.

Њена екселенција Ивана Хлавсова истакла је да је суштина пројекта била да људи у овом крају добију воду за пиће, наводећи да пројекат не би био реализован и прије предвиђеног рока без одличних локалних и чешких извођача радова, али и одличне сарадње са Градском управом и градоначелником Градишке.

„Чешка сваке године у бројне развојне пројекте у БиХ улаже око 4,5 милиона евра, а овај у Градишци је један од већих. Наше искуство током 20 година пружања развојне помоћи говори нам да је успјех могућ тамо гдје постоји добра сарадња са локалном управом“, нагласила је  њена екселенција Ивана Хлавсова.

Градоначелник Градишке Зоран Аџић изразио је захвалност амбасадорки Чешке Републике и Чешкој Републици на донацији за изградњу водовода за 735 домаћинстава у Ораховој и 95 у Гашници, наводећи да су извођачи радова, фирме Елкот из Брна и  Грађ-промет из Добоја, посао завршили и прије уговореног рока.

Градоначелник је истакао да је Градска управа обезбиједила 170.000 КМ за рјешавање имовинско-правних односа и израду пројектне документације, те показала да може да обезбиједи донаторска средства и реализује развојне пројекте.

Градоначелник је додао да је значајну улогу у изградњи вододовода у Гашници и Ораховој имало градско комунално предузеће Водовод, које ће и управљати овим системом, нагласивши да је овај пројекат самоодржив и да ће вода много значити за више од 2000 становника и привредника овог краја.

Директор комуналног предузећа „Водовод“ Градишка  Сандро Зеничанин рекао је да је у оквиру реализације наведеног пројекта постављено око 18 километара цјевовода, изграђена пумпна станица у Гашници и резервоар запремине 200 кубних метара у Ораховој, те истакао да је овим завршена и изграња цјелокупног система водоснабдијевања сјеверозападног подручја  града Градишка.

Предсједник Савјета мјесне заједнице Орахова Мурис Хевешевић захвалио је донаторима и свима који су учествовали у изградњи водовода, наводећи да су досад имали водовод али да вода није била исправна за пиће.

Мјештанин Гашнице Петар Кукавица рекао је да је изградња водовода за све мјештана веома значајна, с обзиром да су користили воду из властитих бунара и нису имали сигурно водоснабдијевање.

Градоначелник Зоран Аџић, прије пуштања водовода у употребу, уприличино је у Градској управи пријем за њену екселенцију Ивану Хлавсову и представнике извођача радова, који је уручио Захвалнице за допринос у развоју комуналне инфраструктуре на подручју града Градишка.