Обавјештење о опасности од појаве и ширења инфлунце птица

Post Date: 09/03/2021

Обавјештење о опасности од појаве и ширења инфлунце птица

Многе земље Европе крајем 2020. и почетком 2021. године учестало извјештавају о појави инфлуенце птица код домаће перади и дивљих птица, а почетком марта је била појава и у Хрватској, у једног нађеног мртвог лабуда подтипа H5N8.

С тим у вези обавјештавамо јавност и власнике перади о опасности од појаве инфлуенце птица и на простору БиХ и Републике Српске и подсјећамо власнике и држаоце перади да су дужни у складу са Законом о ветеринарству у Републици Српској предузети мјере за спрјечавање појаве и ширења заразних болести и зооноза, односно да:

  • обезбједе економска дворишта и објекте гдје бораве животиње од неконтролисаног уласка и изласка људи, животиња и возила, као и да обезбиједе дезинфекцију за људе и возила,
  • спроводе чишћење и дезинфекцију објеката,
  • заштите храну и воду од дивљих птица и глодара,
  • спрјечавају контакт дивљих и домаћих животиња,
  • избјегавају држање животиња на отвореном,
  • избјегавају храњење свиња са помијама,
  • сваку промјену здравственог стања животиња и обавезно све угинуле животиње одмах пријаве у овлаштену ветеринарску организацију ради раног откривања болести.

Такође, позивамо кориснике ловишта да пријаве нађене угинуле дивље птице ветеринару или ветеринарском инспектору.

Инфлуенца птица (птичији грип, авијарна инфлуенца), ранијег назива Кокошја куга (lat.Pestis avium), је високо заразна вирусна болест птица укључујући и перад узрокована  вирусом инфлуенце тип А.

Од вируса инфлуенце тип А осим птица и перади, могу да оболе домаће свиње и други сисари, као и људи, зооноза.

На основу способности да изазову болест (патогености) код пријемљиве перади подјељени су у двије групе:

(а) вируси вископатогене инфлуенце птица узрокују врло тешку болест            коју карактеризира генерализирана инфекција заражене перади и која може да има за посљедицу високу стопу смртности (до 100%) и

(б) вируси нископатогене инфленце птица узрокују благу, претежно дишну болест перади.

Инфлуенца птица је на листи заразних болести Свјетске организације за здравље животиња (OIE) и њена појава се обавезно  пријављује надлежном органу и сузбија по закону.

Задња појава високопатогене инфлуенце птица на територији Републике Српске је била 2017. године.

Дивље птице, нарочито водене птице селице, врло су важни резервоари вируса инфлуенце тип А.

Важно је истакнути да оне ријетко показују клиничке знакове болести, а могу нормално да имају вирус инлуенце у респираторном и интестиналном тракту.

Извори вируса инфлуенце тип А су секрети респираторног тракта, фекалије и угинуле заражене птице. Фекалије садрже високу концентрацију вируса и контаминирају све са чиме дођу у контакт.

Високопатогени вируси у вањској средини могу остати инфективни дужи период посебно у вријеме ниских температура зрака.

Примарни унос вируса инфлуенце у перадарске фарме највјероватније потиче од директног контакта са дивљим птицама или индиректног контакта преко контаминиране хране и воде, а може се пренијети и контаминираном обућом, стељом и другим носачима, предметима који се користе на фарми.

За више информација контактирајте свог ветеринара.