ВЕЧЕ ПОСВЕЋЕНО СВЕТОМ САВИ –СВЕТИТЕЉУ САВО!

Post Date: 28/01/2021

ВЕЧЕ ПОСВЕЋЕНО СВЕТОМ САВИ –СВЕТИТЕЉУ САВО!

У Културном центру Градишка синоћ је одржано вече посвећено Светом Сави и пријем за представнике образовних установа, те уручена признања најуспјешнијим просвјетним радницима градишких основних и средњих школа.

Градоначелник Градишке Зоран Аџић истакао је значај обиљежавања Савиндана, празника посвећеног утемељивачу српске духовности и државности.

“Наша је обавеза да обиљежимо празник посвећен Светом Сави, али и да у духу светосавља обиљежимо школску славу и одамо признање свим просвјетним радницима и ученицима који су темељ развоја нашег друштва”, рекао је градоначелник.

Градоначелник је нагласио да је Градска управа опредијељена да подржи развој школства на подручју Градишке, али и да обиљежавајући школску славу награди најбоље наставнике и професоре.

Светосавска признања Града Градишка ове године добили су наставник разредне наставе у Основној школи “Васа Чубриловић” у Градишци Сњежана Манојловић, наставник предметне наставе у Основној школи “Козарска дјеца” Крушкик Александар Грандић, наставник у одјељењу ученика са посебним васпитно-образовним потребама у Основној школи “Петар Кочић” Нова Топола Минела Рамић и наставник у Основној музичкој школи “Бранко Смиљанић” Градишка Вера Селак.

Светосавско признање додијељено је и професору градишке Гимназије Милораду Цвјетковићу, који је уједно и овогодишњи добитник Светосавске награде коју додјељује Министарство просвјете и културе Републике Српске.

Цвјетковић је истакао да ово признање доживљава као признање свим просвјетним радницима и свом школском колективу, те као подстрек за даљи рад. Он је нагласио да је у просвјетном раду најважније мотивисати ученике да више уче и заволе то што уче.

Током свечаности поводом Савиндана приређен је пригодан музички програм у извођењу Николине Калајџић и Мирослава Вуковића, а бесједу о Светом Сави говорила је професор Радана Вила Станишљевић.

Радана Вила Станишљевић је истакла да је Свети Сава несвакидашња личност српске историје, јединствена, непоновљива и чудесна људска фигура.

“Не постоји област у историји нашег народа у којој монах Сава није оставио савршен отисак свог стопала које је величанствено корачало Светом Гором да би нама отворило путеве којима идемо осам вијекова послије. Вјероватно не можемо појмити дубину те личности која је најближа Христу по ономе што је стварао и давао свом народу”, рекла је Радана Вила Станишљевић.

Она је нагласила да се Свети Сава одрекао круне да би могао да путује и свом народу још више отвори видике и нове путеве.