ЗАВРШЕНА ОБУКА ИЗ ОБЛАСТИ ПРИПРЕМЕ И СПРОВОЂЕЊА ПРОЈЕКАТА

Post Date: 04/12/2020

ЗАВРШЕНА ОБУКА ИЗ ОБЛАСТИ ПРИПРЕМЕ И СПРОВОЂЕЊА ПРОЈЕКАТА

У сали за сједнице Скупштине града Градишка данас је завршена тродневна обука из области припреме и спровођења пројеката, коју је за 15 представника Градске управе, Развојне агенције РАГА и градских комуналних предузећа „Водовод“ и „Градска чистоћа“, спровела Развојна агенције Републике Српске.
Виши стручни сарадник за локални економски развој у Развојној агенцији Српске Марко Какућа навео је да је Развојна агенција од 2015. године спровела 20 циклуса обука за око 360 службеника из 120 различитих институција из 48 локалних заједница.
Циљ обуке је да се представници јавних институција оспособе да идентификују и припреме развојне пројекте према методологији коју захтијева највећи број међународних донатора и домаћих институција. Кроз рад у групама, на конкретним пројектним приједлозима, полазници разрађују план активности и идентификују све елементе пројекта, да би на крају обуке били оспособљени да раде на даљем његовом развоју“, навео је Какућа.
Он је истакао да Развојна агенција Српске прати резултате спроведених обука и врши анкетирање полазника који су их успјешно завршили.
За претходни двогодишњи циклус смо анкетирали све обухваћене полазнике и институције. Повратне информације говоре да је одобрено 14 пројеката који су рађени током обука, а чија је вриједност 7,8 милиона КМ“, додао је Какућа.
Шеф Одсјека за планирање развоја у Градској управи Градишка Дарко Врховац захвалио је Развојној агенцији Српске на успјешно спроведеној обуци у Градишци.
Врховац је истакао да је Градишка препознатљива по томе да је обезбједила значајна донаторска средства за развојне пројекте, наводећи да је у претхоне четири године од међународних донатора  и Владе Републике Српске добила око 60 милиона КМ.
Желимо да наставимо са овим активностима и обучавамо наше кадрове, како би били још спремнији када БиХ добије кандидатски статус за чланство у ЕУ, а када ће нам се отворити и више европских фондова за финансирање наших развојних пројеката“, нагласио је Врховац.
Приправник у Развојној агенцији Градишка РАГА Душан Ристић рекао је да је за њега ова обука била веома корисна, јер је добио доста нових информаија о писању и спровођењу пројеката.
Ристић је додао да су полазници обуке имали прилику да виде доста практичних примјера како да идентификују проблеме у пројектним задацима и да их на систематичан начин рјешавају.