ОБИЉЕЖЕН ДАН ТУРЈАКА

Post Date: 16/12/2020

ОБИЉЕЖЕН ДАН ТУРЈАКА

Служењем парастоса и полагањем вијенаца на спомен-обиљежја погинулим борцима Народно-ослободилачког рата и жртвама фашистичког терора Другог свјетског рата и погинулим борцима Одбрамбено-отаџбинског рата, у Турјаку је данас обиљежен Дан мјесне заједнице и 79. годишњица прве партизанске акције на подручју Градишке.

Овом приликом Градоначелник Зоран Аџић је рекао да је обавеза Града Градишка и њених становника да дођу у Турјак и поклоне се жртвама свих протеклих ратова.

“За вријеме Другог свјетског рата на простору Турјака страдало је више од 1.500 цивилних жртава и бораца, међу којима је више од 400 дјеце. Народ овог краја, као и остали грађани Градишке, показали су родољубивост и храброст и у Одбрамбено-отаџбинском рату и положили своје животе да би створили оно најсветије и данас најбитније а то је Република  Српска. То је гаранција да ми можемо на овим просторима да опстанемо и развијамо се,” рекао је градоначелник Зоран Аџић и нагласио да је важно чувати Републику Српску и сјећати се жртава из претходних ратова.

Предсједник Градског одбора СУБНОР-а Градишка Никола Крагуљ рекао је да је ово значајан датум, када је организована прва оружана партизанска акција након које су ослобођени Турјак и Подградци, односно прва ослобођена територија на подручју Европе.

Крагуљ је истакао да је ова партизанска акција имала јак одјек на ширем подручју Градишке и Поткозарја и била подстицај да се ангажују људи и покрене питање дизања устанка већ у јуну 1942. године.

„То је имало утицаја и на окупаторе, који су постали свјесни да на овом простору неће моћи лако да држе народ у покрорности и у јуну 1942. године покренули су офанзиву на Козару. Та офанзива била је увод у трегедију народа овог краја и губитак великог броја становништва што се види на споменику у Турјаку али и другим споменицима широм Градишке“, рекао је Крагуљ и додао да се сјећањем на жртве и одржавањем споменика и даље  боримо да се не прекраја историја.

Предсједник Савјета мјесне заједнице Турјак Ненад Мирјанић рекао је да се сваке године одаје пошта свим жртавама Другог свјетског и Одбрамбено-отаџбинског рата.

“Ми тај дан памтимо као један од најуспјешнијих дана у историји ратовања и наша је дужност да се поклањамо свим жртвама чија имена су уписана на споменику”, рекао је Мирјанић.

Он је нагласио да се Турјак ни до данас није опоравио од великог страдања становништва у Другом свјетском рату. Он је изразио наду да ће Турјак ипак у будућности имати више младих људи и дјеце.