ЛУКАЧ: ГРАДИШЦИ ПОТРЕБАН САВРЕМЕНИЈИ ВИДЕО-НАДЗОР

Post Date: 12/11/2020

ЛУКАЧ: ГРАДИШЦИ ПОТРЕБАН САВРЕМЕНИЈИ ВИДЕО-НАДЗОР

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач рекао је данас у Градишци да је од 2012. године подручје града покривено камерама, али да тај систем више наме безбједносну ефикасност и да је потребно успоставити савременији видео-надзор.
“Тренутни видео-надзор у Градишци неме довољану ефикасност и број камера. Зато смо разговарали о томе да већ од сљедеће године, МУП Српске, Полицијска управа и Град, заједно покрију градско подручје и ове управе савременим камарама, што ће грантовати безбједност свим грађанима”, рекао је Лукач новинарима након састанка са градоначелником Зораном Аџићем.
Лукач је истакао да је у Градишци најмлађа полицијска управа у Српској, те да се оправданост њеног формирања огледа у тренутно високом нивоу безбједности на подручју које покрива.
“На овом подручју нема тежих кривичних дјела, убистава, разбојништава, крађа возила. Све ствари које се дешавају, Полицијска управа Градишка веома ефикасно рјешава и има расвијетљаност кривичних дјела до 90 одсто, што је један од највећих процената ресвијетљаности на подручју Републике Српске”, истакао је Лукач.
Он је навео да је након формирања Полицијске управе у Градишци власништво над зградом у којој је управа смјештена пренесено са града на ову управу, уз компензацију.
“Имамо намјеру да ту зграду санирамо. Ове године то нисмо успјели због ситуације са пандемијом вируса корона, али надам се да ћемо већ наредне године тај објекат довести у потпуно функционално стање”, додао је Лукач.
Говорећи о контроли кретања миграната на подручју Полицијске управе Градишка, Лукач је навео да је од почетка године на овом подручју полиција привела више од 1.000 миграната, на тај начин их ставила под контролу и спријечила да врше кривична дјела и прекршаје.
“Доласком хладнијег времена, смањује се и прилив миграната, али полиција и даље контролише њихово кретање”, рекао је Лукач.

Градоначелник Градишке Зоран Аџић је истакао да градска управа има одличну сарадњу са Полицијском управом и МУП-ом Српске, који превентивним активностима и другим дјеловањем обезбјеђују стабилну безбједносну ситуацију на подручју града.
Аџић је навео да града Градишка има Форум за безбједност, који се редовно састаје и заједно са Полицијском управом прати безбједносну ситуацију.
Он је захвалио министру Лукачу за иницијативу да се осавремени видео-надзор у граду, додајући да је намјера и потреба да се сигурносне камера поставе и у већим мјесним заједницама, као што су Нова Топола и Горњи Подградци.
“То је битно због чињенице да имао велики прилив миграната и фереквенцију људи и робе, с обзиром на то да је Градишка град на вратима Републике Српске и на граници са ЕУ”, нагласио је Аџић.
Састанку Лукача и Аџића присутвовали су начелник Полицијске управе Градишка Бојан Шкорић и замјеник градоначелника Драгана Илић.