ОДРЖАНА ДЕСЕТА РЕДОВНА СЈЕДНИЦА ГРАДСКОГ ШТАБА ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ

Post Date: 25/08/2020

ОДРЖАНА ДЕСЕТА РЕДОВНА СЈЕДНИЦА ГРАДСКОГ ШТАБА ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ

У последњих двадесетак дана дошло је до усложњавања епидемиолошке ситуације на подручју Градишке, истакао је на данашњој сједници Штаба за ванредне ситуације града Градишка  градоначелник Зоран Аџић и појаснио да је у јуну ове године било регистровано 12 случајева заразе вирусом корона, у јулу 27, а у августу 126 случајева.
На подручју Градишке тренутно је на вирус корона позитивно 56 лица, једно лице налази се на Инфективној клиници УКЦ-а Српске, а на Ковид одјељењу градишке Болнице 14 пацијената, док се у самоизолацији тренутно налази 171 лице“, рекао је градоначелник Аџић.
Он је појаснио да је повећан броја позитивних лица на вирус корона посљедица јавних окупљања и још једном апеловао на све грађане и привреднике да се придржавају свих прописаних мјера у борби против вируса корона. Градоначелник је рекао да је градска инспекција  у претходном периоду, за непоштовање прописаних мјера,  издала 23 прекршајна налога, док је Полицијска управа издала 40 прекршајних налога.
На десетој редовној сједници Штаба за ванредне ситуације разговарано је и о реорганизацији рада јавних здравствених установа, Дома здравља и Болнице и договорено да се у оквиру ових установа припреми тријажна амбуланта и уведе брзо тестирање на вирус корона.
Говорећи о почетку нове школске године и најављеној дезинфекцији школских објеката, градоначелник је рекао да дезинфекција школа на подручју Градишке није обављена због чега је на данашњој сједници Штаба донесен закључак да се од Министарства просвјете и културе Републике Српке и Републичке управе цивилне заштите хитно затражи рјешење овог проблема.
Градоначелник је апеловао на све грађане да озбиљно схвате ситуацију и да поштују све препоручене епидемиолошке мјере Института за јавно здравство, Министарства здравља и социјалне заштите и Штаба за ванредне ситуације Републике Српске.
Начелник Хигијенско-епидемиолошке службе Дома Здравља Градишка, Слађана Тепавац рекла је да је у августу дошло до наглог раста броја лица позитивних на вирус корона и додала да је ситуација нестабилна са тенденцијом даљег погоршања.
Тепавац је истакла да већина заражених лица пријављује само породичне контакте, односно блиске чланове домаћинства што представља велики проблем и додатно компликује епидемиолошку ситуацију.
Пред нама је велики изазов обзиром да 1.септембра почиње настава у новој школској години, а и период за који су карактеристичне многе респираторне инфекције“, рекла је Тепавац и појаснила да прехлада и грипа али и инфекција вирусом корона имају готово идентичну клиничку слику што представља додатни проблем.
Она је још једном апеловала на све грађане да се придржавају свих прописаних мјера и нагласила да се у случају сумње и појаве првих симптома заразе јаве љекару.