ЗАТВОРЕНА ЛИКОВНА КОЛОНИЈА ГРАДИШКА

Post Date: 31/08/2020

ЗАТВОРЕНА ЛИКОВНА КОЛОНИЈА ГРАДИШКА

Мини изложбом у недјељу, 30. августа, на Језеру у Ламинцима затворена је 18. Ликовна колонија Градишка. Током три дана десет  академских сликара из Градишке стварало је на слободну тему различитим техникама.

Предсједник Удружења ликовних умјетника града Градишка, Милован Чикић рекао је да се специфичност осамнаестог сазива Ликовне колоније Градишка огледа у јубилеју и прослави пунољетства, те раду у посебним условима узрокованим појавом вируса корона.

“Трудили смо се да испоштујемо препоруке надлежних институција, сликали смо на отвореном простору, а ове године због насталих околности учешће су узели само сликари са подручја Градишке”, истакао је Чикић.

Он је нагласио да је задовољан овом колонијом јер су у кратком периоду  настала веома квалитетна умјетнича дјела и додао да ће она бити спремљена у депо Умјетничке галерије која ускоро треба да буде завршена.

Начелник Одјељења за друштвене дјелатности Града Градишка, Давор Глишић рекао је да Ликовна колонија представља једну од најатрактивнијих манифестација  када су у питању културна догађања на подручју Градишке.

“Захваљујући организаторима и Градској управи града Градишка и ове године  на језеру у Ламинцима одржава се Ликовна колонија и представља прву манифестацију која је ове године одржана јавно у посебним условима”, истакао је Глишић.

Он је додао да Градска управа препознаје значај културе и културних дешавања за која из буџета годишње издваја око 1,2 милиона КМ.

На овој ликовној колонији први пут учествују и Николина Шијан Ђорђић, која каже да учешће на овој колонији представља прелијепо искуство и да је природа веома  испиративна за рад.

Академски сликар из Градишке Милан Јожић рекао је да је колонија посебна по томе што се генерације градишких сликара и умјетника полако смјењују и учешћа великог броја младих сликара са подручја Градишке.

Ликовна колонија Градишка отворена је у петак, 28. августа, а у овогодишњем сазиву учествовали су академски сликари: Ренато Ракић, Слободан Видовић, Миле Средојевић, Младен Стајчић, Љубо Марковић, Огњен Тепавчевић, Александар Обреновић, Милан Јожић и Ненад Балта.