ВАНРЕДНА СЈЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ГРАДА ГРАДИШКА У СРИЈЕДУ 15. АПРИЛА

Post Date: 09/04/2020

ВАНРЕДНА СЈЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ГРАДА ГРАДИШКА У СРИЈЕДУ 15. АПРИЛА

Ванредна сједница Скупштине града Градишка, на којој би требале бити усвојене одлуке које ће омогућити примјену мјера градског Штаба за ванредне ситуације које се односе на подршку привредницима и грађанима који су највише погођени пандемијом вируса корона, биће одржана у сриједу 15. априла, изјавио је новинарима градоначелник Градишке Зоран Аџић.

Градоначелник је навео да ће због поштовања препорука о социјаној дистанци сједница бити одржана у великој сали Културног центра Градишка, те да је о одржавању сједнице обавјештено Министарство локалне управе и самоуправе Републике Српске.

Он је рекао да ће због провођења мјера подршке малим и средњим предузећима бити измјењене одлуке о комуналним таксама, градском грађевинском земљишту и висини закупнина за пословне просторије, друштвене домове и друге објекете у власништву града за ову годину.

Градоначелник је појаснио да ће фирме које су радиле до половине марта бити ослођене половине износа комуналних такса, а за остале мјесеце потпуне обуставе рада цијелог износа, а на исти начин биће ослобођени и плаћања закупнина јавних површина и пословних просторија.

Он је позвао све приватне закуподавце пословних простора да поступе исто или слично као и Градска управа.

Градоначелник је навео да је градски Штаб за ванредне ситуације усвојио препоруку да сви градски функционери издвоје 20 одсто своје плате за март за Фонд солидарности, радници Градске управе са примањима вишим од 1.000 КМ да издвоје 10, а са примањима нижим од 1.000 КМ пет одсто плате.

„Сви функционери, на челу самном, су већ потписали те изјаве, као и већина радника Градске управе“, додао је градоначелник.

Он је нагласио да због пандемије вируса корона ове године неће бити прославе и манифестација поводом Дана града Градишка – 24. априла, те да ће износ од 25.000 КМ који је био намјењен за обиљежавање Дана града бити такође уплаћен у Фонд солидарности Републике Српске.

Градоначелник је додао да ће на ванредној сједници Скупштине града Градишка бити усвојена и одлука да се услуге предшколске установе „Лепа Радић“ за март плаћају са 50 одсто износа, те да се не плаћају за остале мјесеце када вртић неће радити.

Према његовим ријечима, Градска управа ће убрзати исплату средстава подршке из градског буџета за пољопривреду и привреду, у износу од 175.000 и 225.000 КМ, на начин да ће онима који су највише погођени омогућити да поднесу захтјеве за помоћ на посебном обрасцу.