Потписани уговори о суфинансирању четири пројекта и једног микробизниса младих у Градишци

Post Date: 15/04/2020

Потписани уговори о суфинансирању четири пројекта и једног микробизниса младих у Градишци

Представници Омладинске банке Градишка потписали су данас уговоре о суфинансирању четири пројекта и једног микробизниса са неформалним групама младих од 17 до 35 година којима су пројекти одобрени у оквиру Јавног позива.

Дражен Марјановић из Градишке истакао је да његов микробизнис који је подржан са 2.000 КМ носи назив „Зеленко“ те да се бави одржавањем зелених површина, дворишта и уређењем окућница.

„Желим да останем да живим овдје. Ова дјелатност је још увијек у почетној фази. Средства која сам добио ћу уложити у алат и потребне материјале“, навео је Марјановић.

Координатор Омладинске банке Градишка Бранко Страживук рекао је да су одобрени пројекти младих из Бок Јанковца, Вилуса, Романоваца, пројекат ученика градишке Гимназије и један микробизнис.

„Ово је први пут да Градишка ради са Омладинском банком и фондацијом „Мозаик“ у оквиру четворогодишњег меморандума о сарадњи“, рекао је Страживук и додао да нису искориштена сва средства, да има простора за још два пројекта и да млади са својим пројектима за допринос заједници могу да конкуришу до 30. априла.

Замјеник градоначелника Драгана Илић навела је да је Градска управа потписала меморандум о разумијевању са фондацијом „Мозаик“ из којег је проистекло оснивање Омладинске банке с циљем да се подстакне предузетништво и активизам младих људи и неформалних група.

„За 2020. годину укупно је издвојено 13.500 КМ, од чега је Град Градишка издвојио 6.000 КМ, а фондација 7.500 КМ“, навела је замјеница градоначелника.

Директор програма „Омладинска банка“ фондације „Мозаик“ Жељко Пауковић рекао је да ова фондација у БиХ има 43 Омладинске банке међу којима је и Градишка.

Он је навео да су на првом позиву ове године одобрили 335 пројеката и 43 микробизниса.

„Овај програм омогућава младима да развију активизам и да се подрже њихови мали пројекти у локалним заједницама, те да кроз подршку микробизнисима подржимо младе да добију прилику и финансијску подршку да могу да се запосле и региструју своју дјелатност“, рекао је Пауковић.

Он је додао да млади кроз lonac.pro онлајн заједницу могу развијати своје пројекте и микробизнисе.