ПОЛОЖЕНИ ВИЈЕНЦИ ПОВОДОМ ДАНА ГРАДА-24. АПРИЛА

Post Date: 24/04/2020

ПОЛОЖЕНИ ВИЈЕНЦИ ПОВОДОМ ДАНА ГРАДА-24. АПРИЛА

На спомен обиљежја погинулим борцима НОР-а, жртвама фашистичког терора и погинулим борцима Одбрамбено-отаџбинског рата у градском спомен-комплексу данас су положени вијенци поводом обиљежавања 24. априла – Дана града и 75. годишњице ослобођења Градишке у Другом свјетском рату.

Предсједник СУБНОР-а Градишка, Никола Крагуљ рекао је да на подручју Градишке данас живи још шест учесника Народноослободилачког рата, а задатак њихових потомака је да чувају и његују традицију према народоослободилачкој борби.

„Период Другог свјетског рата је најтежи период у историји Градишке, када је опустошена и демографски и материјално“, истакао је Крагуљ и додао да та страдања не смијемо заборавити да нам се не понови све оно што смо преживјели прије седамдесет пет година.

Градоначелник Градишке, Зоран Аџић истакао је да је 24.април један од најзначајнијих и најрадоснијих датума у историји града Градишка, јер је тај дан донио слободу.

“Више од 15 000 жртава са подручја Градишке је страдало за вријеме Другог свјетског рата, што значи сваки четврти становник”, рекао је градоначелник и подсјетио да је пет хиљада бораца учествовало у рату, а више од 50 одсто њих је положило своје животе за слободу у којој ми данас уживамо.

Градоначелник је нагласио да су ослобођењем Градишке у Другом свјетском рату створени услови да Република Српска данас може да креира амбијент онакав какав њој одговара, да се развија и тежи ка просперитету.

Вијенце на спомен обиљежја положиле су делегације Градског одбора Савеза удружења бораца Народноослободилачког рата Градишка, Града Градишка,потпредсједник Народне скупштине Републике Српске, Денис Шулић, делегације Организације породица погинулих и заробљених бораца и несталих цивила и Удружења ратних војних инвалида Градишка и представници политичких партија СНСД-а, Демоса и ДНС –а Градишка.