Одржана трећа ванредна сједница Скупштине града Градишка

Post Date: 15/04/2020

Одржана трећа ванредна сједница Скупштине града Градишка

У Градишци је данас одржана трећа ванредна сједница Скупштине града Градишка, на којој је усвојен Програм додјеле субвенција пословним субјектима погођеним кризом изазваном вирусом корона.

Усвојене су и одлуке о ослобађању плаћања закупнина пословних простора у власништву града и умањењу економске цијене услуга Јавне установе за предшколско васпитање и образовање дјеце “Лепа Радић” Градишка.

Градоначелник Градишке Зоран Аџић рекао је да је ванредна сједница градске скупштине сазвана на основу препорука градског Штаба за ванредне ситуације, а у циљу подршке привредним субјектима који су погођени забранама и отежаним радом због пандемије вируса корона.

Градоначелник је навео да ће сви пословни субјекти за период док им траје забрана рада бити потпуно ослобођени плаћања комуналних такса за истицање пословног имена и постављање реклама и накнада за заузимање јавних површина, а да ће 50 одсто износа плаћати пословни субјекти којима је рад отежан у овом периоду.

Он је додао да ће за март, април и мај, закупци пословних просторија, које су власништву града Градишка, бити ослобођени плаћања пуног износа закупа ако им је забрањен рад, а 50 одсто ако им је рад отежан.

Градоначелник је додао да ће доношење ових одлука условити мањи прилив у градски буџет за око 100.000 КМ, али да су свјесни ситуације у којој се налазе привредници и да на овај начин желе да им помогну.

„Ово су прве мјере подршке, а размишљамо и о новим мјерама пратећи одлуке Владе Републике Српске и Републичког штаба за ванредне ситуације. Морамо бити свјесни да се и градски буџет слабије пуни, али приоритет је да дамо подршку привреди, да се што прије опорави. Најбитније је да сачувамо свако радно мјесто“, нагласио је градоначелник.

Он је додао да ће цијена услуга боравка дјеце у вртићима за март бити умањена за 50 одсто, а да се неће плаћати за април и мај, обзиром да у овом периоду вртић вјероватно неће радити.

Трећа ванредна сједница Скупштине града, због поштовања препорука социјалне дистанце, одржана је у великој сали Културног центра Градишка.