ГРАДСКИ ШТАБ РАЗМАТРАО ПОСТОЈЕЋУ ЕПИДЕМИОЛОШКУ СИТУАЦИЈУ И УБЛАЖАВАЊЕ МЈЕРА

Post Date: 27/04/2020

ГРАДСКИ ШТАБ РАЗМАТРАО ПОСТОЈЕЋУ ЕПИДЕМИОЛОШКУ СИТУАЦИЈУ И УБЛАЖАВАЊЕ МЈЕРА

Данас је у сали за сједнице Скупштине града Градишка одржана сједница градског Штаба за ванредне ситуације након које је градоначелник Зоран Аџић истакао да је на подручју Градишке до сада новим вирусом корона заражено 21 лице, од којих је 11 излијечено.

„Тренутно је још 10 лица позитивно на вирус корона. То су особе код којих је вирус регистрован у посљедњих четири дана, а ријеч је о пет медицинских сестара из Болнице Градишка и пет пацијената. Случајеви заразе медицинских сестара не могу се довести у везу са небригом или лошим начином рада здравствених установа, јер је ријеч у преносу заразе од стране пацијената којима је била потребна хитна интервенција“, навео је градоначелник.

Он је похвалио медицинско особље Дома здравља и Болнице Градишка, који улажу максималне напоре да спријече да вирус уђе у ове здравствене установе, а истовремено пружају непоходну здравствену заштиту грађанима.

Градоначелник је навео да је у Градишци у кућној изолацији тренутно 46 лица и 149 возача, да се у локалном карантину у Врбашкој налази 9, а да је из изолације изашло 767 особа.

„Градски инспектори издали су укупно 1.218 рјешења о кућној изолацији те су извршили 2.243 контроле. За вријеме забрана кретања Полицијска управа Градишка издала је прекршајне налоге због кршења забрана кретања за 173 лица, од којих је 115 до 65 година, а 58 старије“, навео је градоначелник.

Говорећи о ублажењу мјера забране рада, градоначелник је рекао да је важење већине мјера продужено до 4. маја, да је угоститељским објектима и ресторанима који припремају храну дозвољен рад путем шалтерске продаје или доставе, уз поштовање мјера заштите за раднике, те да је омогућен рад одређним специјализованим трговинама и занатским радњама, којима је до сада рад био забрањен.

„Остале су забране рада за фризерске салоне, кафиће, пружање услуга у ресторанима. О даљим ублажавањима мјера забране рада разматраћемо послије 4. маја, пратећи епидемиолошку ситуацију на подручју Градишке и Републике Српске и мјере Републичког штаба за ванредне ситуације“, додао је градоначелник.

Начелник Хигијенско-епидемиолошке службе Дома здравља Градишка Слађана Тепавац навела је да је свих 11 излијечених од Ковида 19 изашло из кућне изолације, али да је у посљедња четири дана дошло до појаве десет новообољелих лица.

Тепавац је појаснила да је до заразе пет медицинских сестара дошло јер се у одређеном тренутку мора изаћи на терен и пружити неопходна медицинска помоћ пацијентима, за које се у том тренутку не може утврдити да су заражени.

„Касније када пацијент буде примљен уради се тест и утврди да су позитивни. Оно што је важно да су све медицинске сестре са лакшом клиничком сликом, четири ће сутра бити упућене у Студентски центар „Никола Тесла“, гдје је раније смјештена једна сестра која није имала симптоме. И код осталих пацијената се не ради о тешкој клиничкој слици, а требамо бити задовољни што до сада нисмо имали смртних исхода“, истакла Тепавац.

Она је додала да је појава заразе код медицинских сестара условила и да дође до реорганизације рада у здравственим установама, с обзиром да су медицински радници који су њихови контакти упућени у кућну изолацију.

Тепавац је апеловала на грађане да се и даље придржавају мјера социјалне дистанце и носе заштитне маске и рукавице, јер епидемиолошка ситуације још увијек није повољна.