У ГРАДИШЦИ НЕМА ЗАРАЖЕНИХ КОРОНА ВИРУСОМ, НЕМА МЈЕСТА ЗА ПАНИКУ

Post Date: 05/03/2020

У ГРАДИШЦИ НЕМА ЗАРАЖЕНИХ КОРОНА ВИРУСОМ, НЕМА МЈЕСТА ЗА ПАНИКУ

У Градишци нема регистрованих случајева обољења од вируса корона, нема мјеста за панику и предузимају се све превентивне мјере, закључено је након данашње сједнице Штаба за ванредне ситуације града.

Замјеник градоначелника Градишке Драгана Илић рекла је да је сједница Штаба сазвана након наредбе Министарства здравља Републике Српске и на препоруку Института за јавно здравство Српске.

“Циљ овог састанка био је и да се упути апел грађанима да, по мишљењу струке, нема мјеста за панику, без обзира на два регистрована лица са вирусом корона у Бањалуци. Она је навела да по тренутним инфомацијама у Градишци нема лица позитивних на корона вирус те да се предузимају све превентивне мјере и обезбијеђен је простор за преглед пацијената за које се сумња да су позитивни на вирус. Сутра ће бити сачињен детаљан акциони план о поступању у случају појаве вируса корона у Градишци”, навела је замјеница градоначелника те додала да ће Градска управа упутити допис Граничној полицији у смислу предузимања потребних превентивних мјера укључујући потребу прегледа особа код којих постоји сумња да имају симптоме овог вируса.

Директор Дома здравља Градишка Весна Глувић Челић рекла је да су у сарадњи са градишком Болницом направили план санирања стања у случају појаве заражених.
Она је навела да је сарадња са Граничном полицијом у Градишци за сада на нивоу препорука ресорног министарства и Института за јавно здравство, али да ће у случају потребе бити организовани медицински тимови који ће прегледати људе на граничном прелазу.

Директор Болнице Градишка Рајко Додик рекао је да поштују протоколе за понашање у случају појаве вируса корона, али да градишка Болница нема обевезу збрињавања таквих пацијената јер нема просторног, стручног, ни организационог капацитета за то. “Ако се такви пацијенти појаве биће упућени на Клинику за инфективне болести Универзитетског клиничког центра Републике Српске у Бањалуци”, додао је Додик.

Начелник Хигијенско-епидемиолошке службе Дома здравља Градишка Слађана Тепавац навела је да се грађанима препоручује прање руку у трајању од 20 секунди, избјегавање масовних скупова, посебно за старије особе и обољеле од хроничних болести, као и дужи боравак на отвореном.
“Нема потребе да здрави грађани носе маске. Треба се нормално понашати јер у овом тренутку нема мјеста за панику, а грађани ће посредством средстава информисања добити све потребне информације”, нагласила је Тепавац.

Она је навела да је на сједници Штаба за ванредне ситуације договорено да санитарна инспекција појача контролу спровођења хигијенских мјера у свим јавним објектима, те додала да ће Хигијенско-епидемиолошка служба обавити контролу у свим школским и предшколским установама на подручју Градишке.

Тепавац је појаснила да је Дом здравља успоставио интерну процедуру према којој су приправни 24 часа за позиве свих грађана који су боравили у земљама захваћеним вирусом корона.

“Корона је много блажи облик вируса од класичног сезонског грипа, од којег су прошле године у Републици Српској умрле 62 особе. У 80 случајева су асимптоматске инфекције, можете бити потпуно здрави или имати симптоме сличне прехлади. У најтежим облицима може се добити упала плућа, а најугроженија су старија лица”, додала је Тепавац.