ПРЕЗЕНТОВАН ПРОГРАМ „CHALLENGE TO CHANGE“

Post Date: 09/03/2020

ПРЕЗЕНТОВАН ПРОГРАМ „CHALLENGE TO CHANGE“

У Градској управи данас је одржана презентација Петог јавног позива Програма „Challenge to Change“ – C2C, чији је циљ да се привредницима са подручја града представе услови за додјелу бесповратних средстава, те основне смјернице о корацима за електронску пријаву на јавни позив.

Презентацију су организовали Градска управа и Развојна агенција Градишка у сарадњи са Развојном агенцијом Републике Српске.

Члан тима Програма „Challenge to Change“ Мићо Станојевић из Развојне агенције Републике Српске рекао је да су привредницима у овом Јавном позиву расположива грант средства од 750.000 евра, те да су прихватљиви апликанти привредници који имају иновативне пројекте за развој производа и унапријеђење технолошких процеса и услуга.

„Максимална средства за start-up, односно за привредне субјекте који су регистровани од 6 до 24 мјесеца прије расписивања позива износе до 10.000 евра, а 30.000 евра за мала и средња предузећа која послују више од двије године и имају мање од 250 запослених. Један од услова је да корисници гранта морају у пројекту да учествују са минимално 50 одсто властитих средстава. Битна је изводљивост и одрживост пројекта, те друштвена корисност, као што је запошљавање и заштита животне средине“, навео је Станојевић.

Он је рекао да су грантови обезбјеђени кроз програм који већ четири године реализују Развојна агенција Републике Српске и Сарајевска развојна агенција, а финансира Шведска агенција за међународни развој и сарадњу SIDA.

„До сада је било око 2.000 апликаната, а имамо потписаних 110 уговора са привредницима, са уговореним грантовима од укупно 2,5 милиона евра. У току је потписивање још 38 уговора за вриједност гранта од 844.000 евра. У Републици Српској је потписано 39 уговора у којима је за привреднике обезбјеђено 896.000 евра“, навео је Станојевић.

Градоначелник Градишке Зоран Аџић рекао је да је овај јавни позив шанса за мала и средња предузећа, због чега има подршку Градске управе.

„Свјесни смо да све локалне управе у Републици Српској и Федерацији БиХ морају бити ослоњене на грантовска средства Европске комисије, развојних агенција земаља чланица ЕУ и других међународних донатора“, истакао је градоначелник Аџић.

Градоначелник је нагласио да Градишка жели да искористи та средства, наводећи да је прошле године обезбјеђано 35 милиона марака гранта за водовод и канализацију.

„Градска управа и Развојна агенција биће и даље посвећене пројектима за које могу да добију грант средства. Наша обавеза је да припремимо што више квалитетних пројеката, а средства у међународним фондовима има довољно“, додао је градоначелник Аџић.

Пријаве на Пети јавни позив Програма „Challenge to Change“ трају до 24. марта ове године и подносе се само електронским путем, на интернет страници www.c2c.ba.