ДОНЕСЕНА НОВА НАРЕДБА О ПОСТУПАЊУ ПОВОДОМ АКТУЕЛНЕ ЕПИДЕМИОЛОШКЕ СИТУАЦИЈЕ

Post Date: 16/03/2020

ДОНЕСЕНА НОВА НАРЕДБА О ПОСТУПАЊУ ПОВОДОМ АКТУЕЛНЕ ЕПИДЕМИОЛОШКЕ СИТУАЦИЈЕ

Забрана рада угоститељским објектима, фризерским салонима и салонима љепоте

Новом Наредбом градског Штаба за ванредне ситуације, од данас па до 23. марта, на подручју Градишке забрањује се рад свим угоститељским објектима и субјектима услужних дјелатности гдје постоји директан контакт радника и клијената, као што су фризерски, салони љепоте и салони који врше услуге масажа, те забрањују сви приватни скупови на којима се окупља већи број грађана.

И даље је забрањен рад ноћним клубовима, свадбеним салонима, фитнес центрима и играоницама.

Ограничава се рад трговачким центрима и осталим трговинским и занатским дјелатностима од 7 до 18 часова, а недјељом до 14 часова, те драгсторима и субјектима који се баве призводњом и продајом хљеба, пецива, свјеже тјестенине и колача, од 7 до 22 часа.

У Наредби се наводи да су сви субјекти дужни да ограниче број лица која могу да буду у објектима, да обезбједе минимално задржавање у објектима и размак од минимално 1 метар између купаца или корисника услуга.

Градоначелник Градишке Зоран Аџић рекао је, након сједнице Штаба, да је на подручју Градишке у кућној изолацији 130 грађана, који су допутовали из земаља захваћених вирусом корона, али да још није регистрован ниједан случај заразе.

„Надамо се да нећемо имати заражених лица, али смо свјесни да је тежи период тек пред нама. Због тога смо на сједници и донијели додатни сет пооштрених наредби, како би кретања и контакте грађана свели на минимум. Пратимо и одлуке и наредбе Владе Републике Српске и штабова за ванредне ситуације града Бањалука и сусједних општина“, истакао је градоначелник Аџић.

Градоначелник је додао да је договорена и нова организација здравственог сектора, према којој ће Дом здравља и Болница Градишка имати посебне изоловане трактове за збрињавање лица који требају да буду у карантину, те да је разматрана и могућност обезбјеђења смјештаја за обољеле од вируса корона.

Аџић је нагласио да се велика већина грађана и привредника придржавала досадашњих мјера и наредби, те да инспектори нису имали проблема на терену.

Он је додао да су градски здравствени инспектори задужени да, у сарадњи са Домом здравља, контролишу да ли лица која морају бити у кућној изолацији поштују наредбе, те да ће, због већег обима посла, тражити од Инспектората Српске да одобри да се и инспектори из других области укључе у овај процес контрола.

Према његовим ријечима, у Градској управи радиће минималан број радника који су потребни за нормално функционисање свих служби, те да радници на шалтерима раде са заштитним маскама и рукавицама.

Он је нагласио да сви треба да схвате да у овом времену требају да смање кретања и буду више у својим кућама.

Директор Болнице Градишка Рајко Додик рекао је након данашње сједнице Штаба да се одгађају оперативни програми и дијагностичке процедуре и да ће се радити само хитни захвати и прегледи, гдје се утврди да је то неопходно.

Он је апеловао на грађане да не долазе у Болницу, него да се јављају у Дом здравља, гдје ће бити одрађена тријажа и одлучено да ли пацијент треба болничко или кућно лијечење.

„Биће отворени бројеви телефона за одређене специјалистичке гране, гдје ће пацијенти добити сва потребна упутства“, додао је Додик.

Директор Дома здравља Градишка Весна Глувић Челић рекла је да нико од 130 пацијената у кућној изолацији нема симптоме обољења од вируса корона, те да је у овој установи одвојена једна служба која се само бави потребама таквих пацијената, гдје ће долазити и љекари из болнице.

Она је додала да се до краја дана за три лица са подручја Градишке очекују резултати анализе да ли су заражени вирусом корона.

Начелник Хигијенско-епидемиолошке службе Дома здравља Слађана Тепавац поновила је да су сви грађани који долазе из земаља захваћених вирусом корона или су били у контакту са таквим лицима, без обзира да ли имају или немају симптоме, дужни да се јаве Дому здравља, наводећи да сви треба да обрате пажњу на симптоме као што су повишена тјелесна температура, суви надражајни кашаљ и бол у грудима.

Она је позвала све који су у кућној изолацији да поштују упутства, те старије од 65 година и особе са хроничним и другим обољењима да не излазе из својих кућа.

Тепавац је додала да је за сада на вирус корона тестирана једна особа из Градишке и да је тест био негативан.