УСВОЈЕН БУЏЕТ ГРАДА ГРАДИШКА ЗА 2020. ГОДИНУ У ИЗНОСУ ОД 31.852.000 КМ

Post Date: 17/12/2019

УСВОЈЕН БУЏЕТ ГРАДА ГРАДИШКА ЗА 2020. ГОДИНУ У ИЗНОСУ ОД 31.852.000 КМ

Одборници Скупштине града Градишка усвојили су данас буџет града за 2020. годину у износу од 31.852.000 КМ које је увећан у односу на првобитни нацрт за 4.650.000 КМ.

Градоначелник Зоран Аџић рекао је да буџет за наредну годину има социјалну компоненту јер је ниво социјалних давања као прошле године, али и развојну компоненту с обзиром да је увећан за износ кредитних средстава за завршетак спортске дворане и наставак инфрастуктурне изградње у Агро-индустријској зони у Новој Тополи.

“Задржан је и ниво издвајања за спорт, културу и друге друштвене активности јер желимо да Градишка буде препознатиљива по својим манифестацијама које постају бренд града”, навео је Аџић и истакао да су увећана издвајања за поједине организације проистекле из одбрамбено-отаџбинског рата и за Удружење родитеља дјеца са аутизмом “Дуга”.

Аџић је навео да су предвиђена и већа буџетска средства за подстицај резвоја пољопривреде, привреде и предузетништва. Он је појаснио да у буџет за наредну годину нису могла бити уврштена грант средства у износу од 28.000.000 КМ за реконструкцију и доградњу канализационог система и изградњу градског пречистача, али да је у току сједнице добио обавјештење донатора, Њемачке државне развојене банке и Швајцарског државног секретаријата за развој, да су та средства оперативна и да је Градска управа обавезна да достави имене потписника који ће овјеравати ситуације и налоге, како би започела реализација пројекта.

„То је велика ствар за грађане и привреднике Градишке јер је најбитније да уредимо подземну инфраструктуру, да би могли да приступимо уређењу саобраћајне и друге инфраструктуре у центру града и приградским насељима“, нагласио је Аџић.

Он је додао да су буџетом предвиђена и средства за изградњу одређених улица и паркинга, гдје неће бити потребе за реконструкцију канализационе мреже.

Одборник СДС-а Мирко Самарџија рекао је да је опозиција највише критика упутила у вези са увећањем ставке приход од индиректних пореза у односу на протеклу годину.

Самарџија је упутио и критике за увећање расхода за камате и обраду кредита, трошкове локалних избора, те издвајања за плате у Градској управи, наводећи да су субвенције за привреду и пољопривреду остале готово исте, као и претходних година.

На данашњем засједању усвојен је и Програма рада Скупштине града Градишка, те програми подршке развоју пољопривреде и предузетништва, подстицаја за развој предузетништва и новоосноване привредне субјекте, заједничке комуналне потрошње, уређења грађевинског земљишта и текућег одржавања и реконструкције локалних и некатегорисаних путева и хидромелиорационог система за наредну годину.

Одборници су изгласали и програме социјалне и борачко-инвалидске заштите и заштите цивилних жртава рата за 2020. годину, финансирања спорта, заштите од пожара.

Усвојени су и планови утрошка средстава остварених од накнаде по основу кориштења шума и шумског земљишта, кориштења средстава остварених од концесионе накнаде и накнада од пољопривредног земљишта за идућу годину, те План капиталних инвестиција града за период 2019-2023. године.

Одборници су прихватили и Омладинску политику града за период 2019-2023. године, те програме рада и финансијске планове за 2020. годину јавних установа чији је оснивач град.

Усвојене су и одлуке о јавним признањима, утврђивању стопе за опорезивање непокретности, о измјени одлука о критеријумима, начину и поступку расподјеле средстава невладиним организацијама, о критеријумима, условима и начину утврђивања статуса удружења од интереса, те одлука о измјени одлуке о приступању изради Регулационог плана “Стадион”.