ОДРЖАН ПРВИ САЈАМ ОБРАЗОВАЊА И ЗАПОШЉАВАЊА

Post Date: 13/12/2019

ОДРЖАН ПРВИ САЈАМ ОБРАЗОВАЊА И ЗАПОШЉАВАЊА

У Градишци је данас организован Први сајам образовања и запошљавања града Градишка.

На сајму су представљене три градишке средње школе: Гимназија, Средња стручна и техничка школа и Техничка школа Градишка и шест привредних субјеката из области металске, дрвопрерађивачке, текстилне и прехрамбене индустрије.

Градоначелник Градишке Зоран Аџић је рекао да са поносом може рећи да је на простору Градишке организован Први сајам запошљавања који је прва манифестација оваквог типа у Републици Српској, али и у региону.

Он је истакао да је циљ манифестације био да се завршним разредима основних и средњих школа презентује могућност избора даљњег школовања као и могућности запошљавања након средње школе.

Градоначелник је навео да су 2017. године у Техничкој школи заједно са одређеним бројем привредних субјеката и УНДП-ем направили претечу садашњег дуалног образовања, гдје су жељели да увежу потребе градишке привреде са могућностима школства на подручју Градишке како би занимања имала употребну вриједност.

Он је истакао да ће локална управа и даље улагати у овакве сајмове и да ће настојати да ђацима приближе у ком правцу да се опредјеле знајући да ће након завршетка школе моћи добити запослење.

„Градска управа се труди да инфраструктурним улагањем и улагањем у развој привреде омогући привредну експанзију домаћих привредних субјеката и иностраних партнера да реализују своје развојне пројекте с циљем отварања нових радних мјеста“, навео је Аџић и подсјетио да у Агроиндустријској зони у Новој Тополи има 500 запослених радника код 8 привредних субјеката.

Градоначелник је нагласио да ће Градска управа и у наредном периоду одвајати значајна средства за подстицање запошљавања, нових инвестиција и радних мјеста.

Директор Техничке школе Владо Томић је рекао да је ова школа прије четири године увела праксу да најбоље ученике у трећем степену шаље на плаћену праксу у договору са привредним субјектима, што је била добра препорука и што је стимулисало и другу дјецу да траже такав вид праксе.

„Задње три године немамо проблема са уписом, увођењем нових занимања техничар информационих технологија у електроструку и техничара ЦНЦ технологија у машинску струку конкурише довољан број ученика већ у првом уписном року“, истакао је Томић.

Он је додао да је повећан интерес ученика у трећем степену за упис дефицитарних занимања као што су вариоци и тапетари којима ће кроз дуални систем образовања бити обезбјеђена квалитетнија пракса.

Директор градишке Гимназије Снежана Кочић навела је да је сајам добродошао да представе Гимназију која је најстарија средња школа у Градишци основана 1921. године.

Она је навела да идуће школске године планирају упис ученика у три смијера: општи, друштвено језички и рачунарско информатички смјер.

Директор Средње стручне и техничке школе Градишка Дарко Голић, рекао је да су анкетирањем ученика деветих разреда основних школа добили повратну информацију да је велика заинтересованост уписа у њихову школу и додао да је протеклих година највише интересовања било за занимање медицински техничар.

Он је нагласио да је сајам одлична прилика да се средње школе и привредни субјекти представе на најбољи начин ученицима завршних разреда ученика основних и средњих школа.

Петар Нинић из компаније Рапић рекао је да су се одлучили да подрже овај скуп чији је циљ спајање понуде и потражње радне снаге.

Он је навео да је овај сајам специфичан јер поред привредног посједује и сегмент образовања.

„Нас неколико фирми имало је прилику да се представи будућим нараштајима у нади да ће дио младих људи сутра запослење наћи у локалним фирмама у свом граду“, рекао је Нинић и додао да ће компанија Рапић увијек бити расположена за сарадњу са домаћим стручњацима и радном снагом у свим сегментима пословања.

Крешимир Бодрожић из предузећа Тикт мануфактура Градишка рекао је да су покушали представити компанију као могуће перспективно радно мјесто за младе људе из региона.

„Сада имамо 20 ученика на пракси, а дио њих ће након праксе наставити да ради у фирми. Међу 80 запослених радника просјечна старост је 30 година, што је млад колеткив“, рекао је Бодрожић и подсјетио да компанија постоји 15 година, а бави се ЦНЦ обрадом за машинску и аутомобилску индустрију.

Он је нагласио да је њихов циљ да створе што више кадра који жели да ради и који одговара потребама компаније.

Михаела Мандић ученица је трећег разреда Теничке школе занимање техничар ЦНЦ технологија. Уписала је занимање за које сматра да је перспективно и планира да се запосли у компанији Тикт мануфактура.

Први сајам образовања и запошљава у Градишци организовала је Градска управа у сарадњи са образовним установама и привредним субјектима.