ПОТПИСАН ПРОТОКОЛ О САРАДЊИ ГРАДСКЕ УПРАВЕ И ЗАВОДА ЗА ЗАПОШЉАВАЊЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

Post Date: 11/10/2019

ПОТПИСАН ПРОТОКОЛ О САРАДЊИ ГРАДСКЕ УПРАВЕ И ЗАВОДА ЗА ЗАПОШЉАВАЊЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

Замјеник директора Завода за запошљавање Републике Српске Гордана Латиновић и градоначелник Градишке Зоран Аџић потписали су данас у Градској управи протокол о сарадњи Града Градишка и Завода за запошљавање Републике Српске.

Гордана Латиновић је навела да је протокол значајан за унапређење даљње сарадње првенствено кроз активне мјере политике запошљавања.

„Ту се прије свега мисли на одређене подстицаје у запошљавању гдје ћемо удруживањем средстава на локалном и републичком нивоу унаприједити те мјере, омогућити свим незапосленим лицима који су активни тражиоци посла да нађу запослење реализацијом програма запошљавања код послодаваца, самозапошљавања и одређене обуке преквалификације и доквалификације чиме ћемо омогућити да сва лица на евиденцији стекну одређене вјештине како би се задовољиле потребе послодаваца“, рекла је Гордана Латиновић.

Она је истакла да програм запошљавања треба свести на локални ниво чиме би се омогућило смањење незапослености и повећавање запошљавања на подручју локалне заједнице што би сигурно имало позитивног утицаја на укупну запосленост на подручју Републике Српске.

Гордана Латиновић је додала да су почеле припреме акционог плана за 2020. годину, да ће почетком идуће године бити одређени програми запошљавања и нови пилот пројекат удруживање средстава са локалним заједницама с циљем омогућавања већег износа средстава и већег запошљавања.

Градоначелник Зоран Аџић је нагласио да Град Градишка има добру сарадњу са Заводом за запошљавање Републике Српске и да ће се овим споразумом дефинисати и ускладити акциони план образовања и запошљавања на простору Градишке за 2019. и 2020. годину који је усклађен и са Стратегијом запошљавања Владе Републике Српске.

„Желимо да тај ниво сарадње успоставимо на још чвршћим и бољим основама, бољим информацијама, зато што о потреби радне снаге  најбоље податке има Завод за запошљавање, а у међусобној комуникацији долазимо до потребне структуре радне снаге привреди“, нагласио је Аџић и додао да се у средње школе настоје увести профили потребни градишкој привреди и да ће се кроз програме и пројекте које ће Влада проводити преко Завода омогућити већи број запошљавања.

Аџић је навео да је сигурно да ће споразум отворити могућност разних пројеката у које је Град Градишка спреман да се већ од идуће године максимално укључи.

Шеф Бироа Градишка, Обренка Балта рекла је да је до краја септембра 2019. године 1401 лице запослено на територији Републике Српске што не укључује лица запослена у иностранству, док се број незапослених креће од 4 400 до 4 700 лица.

Она је нагласила да се предвиђеним мјерама у наредном периоду жели омогућити младима да добију подстицаје за запошљавање и самозапошљавање и да остају у Републици Српској.

Послије потписивања Протокола о сарадњи у просторијама Градске управе одржан је састанак Савјета за образовање и запошљавање Града Градишка.