ОЗВАНИЧЕН ПОЧЕТАК ИЗГРАДЊЕ НОВОГ МОСТА НА САВИ

Post Date: 11/10/2019

ОЗВАНИЧЕН ПОЧЕТАК ИЗГРАДЊЕ НОВОГ МОСТА НА САВИ

Данас је у Чатрњи код Градишке почела изградња новог моста на ријеци Сави, који ће повезати већ изграђени ауто-пут Градишка-Бањалука са мрежом европских ауто-путева и који представља један од најзначајнијих пројеката који заједнички реализују Република Српска, БиХ и Хрватска.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да градња моста на Сави потврђује способност Републике Српске, БиХ и Хрватске да, упркос тешкој историји, могу радити на заједничким пројектима, чиме показују да су окренуте будућности.

„За мање од двије и по године имаћемо нови гранични прелаз. Очекујем да ће Хрватска брзо ријешити изградњу граничног прелаза упоредо са грађењем моста тако да можемо истовремено отворити оба објекта”, поручио је Додик.

Српски члан Предсједништва БиХ рекао је да је напорима различитих структура власти Републике Српске, БиХ, Хрватске и Европске комисије обезбијеђен новац, спроведена процедура како предвиђају закони БиХ и Хрватске, уз стандарде ЕУ, те почели радови.

„Прије десет година је изграђен ауто-пут који води до овог моста који ће даље водити према Европи. Свих ових година чекања нисмо одустали од изградње овог моста, није одустала ни Хрватска, ни било ко други, ЕУ је била са нама и подстицала све наше активности”, истакао је Додик.

Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да је мост на Сави један од најважнијих инфраструктурних пројеката јер представља повезницу са Хрватском, односно ЕУ и нову развојну шансу за цијелу Републику Српску.

„Тиме и наш ауто-пут који смо изградили прије више година добија пуни смисао и омогућиће транспорт људи и робе, олакшати живот са обје стране”, истакла је предсједница Цвијановић и додала да ће Српска изградњом овог моста, уз већ оживљени бањалучки аеродром, добити одскочну даску за развој.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је да овим мостом Република Српска и БиХ отварају врата према Европској унији.

„Изградња овог моста се поклапа са изградњом моста на Рачи и представљаће повезницу ауто-путева. Морамо се повезивати да бисмо могућили просперитет својим грађанима”, рекао је Вишковић.

Министар мора, саобраћаја и инфраструктуре Хрватске Олег Бутковић рекао је да ће „Хрватске цесте” расписати тендер и да је обезбијеђена финансијска конструкција за изградњу пута и граничног прелаза да не би било кашњења и успоравања када буде изграђен мост на Сави.

„Ово је наставак брзог пута, од мађарске границе, Вировитице, овдје до Окучана. Након изградње и отварања моста, „Хрватске цесте“ морају направити пут да би за двије и по године имали све спојено на радост људи са обје стране Саве”, навео је Бутковић.

Замјеник министра саобраћаја и комуникација у Савјету министара у техничком мандату Саша Далипагић је подсјетио да су Савјет министара и Влада Хрватске споразум о изградњи овог моста потписали у Сарајеву у новембру 2011. године, те да је ступио на снагу 27. маја 2012. године.

Европски комесар за саобраћај Виолета Булц изјавила је да је данашњи почетак изградње моста на Сави важан јер показује шта се може постићи тимским радом, без којег не би било успјешних пројекта.

„Мост повезује ову земљу са Хрватском и ЕУ. Надам се да ће то бити мост наде и да ће донијети нове бизнисе, туризам и омогућити младима да остају овдје”, рекла је Булц.

Шеф Делегације ЕУ у БиХ Јохан Затлер захвалио је политичким представницима у Републици Српској, БиХ и Хрватској, који су омогућили да почне изградња новог моста на ријеци Сави код Градишке, а посебно европском комесару за саобраћај Виолети Булц, која се лично ангажовала на овом пројекту.

„ЕУ остварује резултате, приближава људе и испуњавамо своја обећања. Захваљујући оваквим пројектима, олакшаће се кретење више од пола милиона становника ове регије, али и живот локалног становништва у Градишци, која је загушена постојећом фреквенцијом саобраћаја”, рекао је Затлер и нагласио да није могао ни замислити бољи початак свог манадата у БиХ.

Градоначелник Градишке Зоран Аџић рекао је да је почетак изградње моста на ријеци Сави веома значајан јер ће створити нове могућности за развој привреде и туризма.

Он је нагласио да се Градишка налази на вратима Републике Српске и БиХ и на граници са Европском унијом, те да треба да прати тренд изношења знања и нових технологија из земаља ЕУ на подручја уз саму границу са Унијом.

„Градишка је идеалан простор за то јер је овдје уз нови царински терминал и гранични прелаз 400 хектара земљишта у власништву Републике Српске и Градишке, за које је припремљена просторно-планска документација за изградњу слободне економске зоне, а имамо на 12 километара одавде и привредну зону у Новој Тополи”, навео је градоначелник Аџић.

Градоначелник је нагласио да изградња новог моста на ријеци Сави за грађане Градишке представља досањан сан, јер након његове изградње у Градишци више неће бити саобраћајних гужви због колона возила на граничном прелазу које често дијеле град на два дијела.

Свечаности поводом початка изградње новог моста на Сави присуствовали су предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић, посланици, министри у Влади Српске, представници града Градишка и бројни грађани.

Уговорена цијена за изградњу моста је 19,54 милиона евра и обухвата трошкове изградње моста, везе моста са ауто-путем Градишка-Бањалука, а средства ће по пола издвојити Хрватска и БиХ.

Пројекат финансира и ЕУ са 6,8 милиона евра бесповратних средстава. Рок за завршетак радова је 30 мјесеци.