ДАН ОТВОРЕНИХ ВРАТА У ДНЕВНОМ ЦЕНТРУ ЗА ДЈЕЦУ И ОМЛАДИНУ СА СМЕТЊАМА У РАЗВОЈУ

Post Date: 11/10/2019

ДАН ОТВОРЕНИХ ВРАТА У ДНЕВНОМ ЦЕНТРУ ЗА ДЈЕЦУ И ОМЛАДИНУ СА СМЕТЊАМА У РАЗВОЈУ

Поводом обиљежавања Дјечије недјеље под слоганом „Моја седмица, моја година“ Центар за социјални рад Градишка у сарадњи са Удружењем за помоћ ментално недовољно развијеним лицима и Удружењем родитеља дјеце с аутизмом „Дуга“ Градишка организовао је данас Дан отворених врата у Дневном центру за дјецу и омладину са сметњама у развоју.

Директор Центра за социјални рад Раде Цумбо рекао је да су ове године у шестом мјесецу остварили услове да региструју Дневни центар који од 2. септембра функицонише по новом систему.

Он је навео да у Дневном центру свакодневно услуге користи 52 дјеце од којих 17 дјеце и омладине са сметњама у развоју борави у дневном смјештају,  а 35 дјеце кроз пројекат Дугине боје долази на терапије логопедског, психолошког и дефектолошког третмана.

Цумбо је навео да имају потребан стручни кадар и да су једна од ријетких установа у Републици Српској и БиХ оваковг типа.

Предсједник Скупштине Града Градишка Миленко Павловић рекао је да Градска управа подржава Центар за социјални рад и све активности из области социјалне заштите и да је  буџетом локалне управе у 2019. години за те намјене планирано више од 3 300 000 КМ

Он је додао да Градска управа подржава и осам организација инвалида који нису из реда борачких категорија међу којима су и удружења за дјецу са сметњама у развоју и да се из буџета издвајају средства за превоз дјеце са посебним потребама до Дневног центра.

„Ми смо поносни на овај центар који је можда и једини у БиХ оваквог типа и гдје се дјеца са потешкоћама у развоју осјећају равноправно“, нагласио је Павловић.

Дану отворених врата у Дневном центру за дјецу и омладину са сметњама у развоју присуствовали су представници локалне управе и других установа и организација са којима Центар за социјални рад сарађује.

У дневном центру уприличена је изложба ликовних радова дјеце и омладине на дневном збрињавању као и спортске активности.