ОДРЖАНА МАНИФЕСТАЦИЈА „ИДЕШ ЛИ РОДЕ”

Post Date: 16/09/2019

ОДРЖАНА МАНИФЕСТАЦИЈА „ИДЕШ ЛИ РОДЕ”

Традиционално литерарно такмичење „Идеш ли роде”, које поводом обиљежавања дана вјенчања Милке и Петра Кочића организује Основна школа „Петар Кочић“ из Нове Тополе,  одржана је у суботу, 14. септембра, код старе цркве у Романовцима.

У старој цркви Светог Николаја у Романовцима, гдје су се 18. септембра 1904. године тајно вјенчали Милка и Петар Кочић, служена је Света литургија, након чега су проглашени најбољи радови ученика основних школа, који су пристигли на литерарни конкурс.

Предсједник Организационог одбора манифестације, директор Основне школе „Петар Кочић“ Радивоје Поповић рекао је да се манифестација одржава од 2005. године, по петнаести  пут и дио је програма манифестације „Градишка јесен 2019“.

Он је истакао да је циљ манифестације очување сјећања на лик и дјело Петра Кочића, те да је она веома значајна за Градишку и Републику Српску јер доприноси очувању српског националног идентитета на овим просторима.

Начелник Одјељења за друштвене дјелатности Града Градишка Давор Глишић истакао је да ова манифестација чува од заборава српску традицију и културу, нагласивши да је то веома важно у данашњем времену када нам се намећу лажне вриједности које нас удаљавају од истинских  традиционалних вриједности српског народа.

Предсједница жирија, професор српског језика и књижевности Бојана Ђуричић истакла је да је увијек тешко изабрати само три најбоља рада.

„Жири увијек жели да награди све учеснике јер је храброст када дјеца улате у свијет писане ријечи и умјетности, посебно у овом времену када су умјетности писања мање вриједноване у друштву“, рекла је Бојана Ђуричић.

Прво мјесто на конкурсу освојила је ученица Основне школе „Данило Борковић“ Ирина Баиловић, која је истакла да  јој је то прва награда на литерарним конкурсима и да је због тога веома задовољна.

Она је рекла да инспирацију за писање проналази у дјелима Петра Кочића, те да се из тог разлога и пријавила на литерарни конкурс за који је писала о мукама које кроз историју пролази српски народ.

Друго мјесто освојила је Маја Зекановић из Основне школе „Петар Кочић“ из Приједора, а треће Данило Шувира из Основне школе „Васа Чубриловић“ Градишка.

На литерарном конкурсу „Идеш ли роде“ учествовали су и ученици основних школа „Свети Сава“ Дубраве, „Вук Стефановић Караџић“ Турјак и „Петар Кочић“ Нова Топола.