ОБИЉЕЖЕН ДАН 16. КРАЈИШКЕ МОТОРИЗОВАНЕ БРИГАДЕ

Post Date: 16/09/2019

ОБИЉЕЖЕН ДАН 16. КРАЈИШКЕ МОТОРИЗОВАНЕ БРИГАДЕ

У Машићима је у недјељу, 15. септембра, обиљежено 28 година од оснивања 16. Крајишке моторизоване бригаде Војске Републике Српске.

Тим поводом служен је парастос за погинуле борце и положени вијенци.

Помоћник команданта ове бригаде Илија Лукић рекао је да се бивши борци 16. Крајишке моторизоване бригаде свакодневно сјећају свог ратног пута дугог 1.727 дана и својих 437 погинулих сабораца.

Предсједник Скупштине Града Градишка Миленко Павловић рекао је да је Градишка поносна што је колијевка тако славне бригаде као што је 16. Крајишка моторизована и што се у Машићима, одакле су кренули на свој ратни пут, сваке године окупљају њени борци и сјећају ратних успјеха и својих погинулих сабораца.

Начленик Одјељења за борачко-инвалидску заштиту Града Градишка Радомир Пјанић, који је такође био борац „шеснаесте“, истакао је да сваког септембра Дан 16. Крајишке моторизоване бригаде буди сјету, али и понос код њених бораца.

„Тужни смо и сјетни због својих другова, пријатеља и сабораца који су погинули и уложили своје животе у стварање Републике Српске, али смо поносни на све што је „шеснаеста“ урадила у рату и на њен допринос у стварању Српске“, нагласио је Пјанић.

Он је додао да су све битке, које је на бројним ратиштима добила 16. Крајишка бригада, биле веома битне, али да је пробој „коридора“ била операција за живота Републике Српске.

Припадници 16. Крајишке моторизоване бригаде кренули су 16. септембра 1991. године из Машића на свој ратни пут дуг 1.727 дана. Бригада се борила на укупно 20 ратишта, у западној Славонији, Посавини, на коридору, Грмечу, Озрену, Требави и на Мањачи.

Кроз 16. Крајишку моторизовану бригаду прошло је 12.000 бораца, 437 бораца дало је животе за Републику Српску, а око 2.000 је рањено.

За све учињено у Одбрамбено-отаџбинском рату бригада је добила Орден Немањића, највише одликовање за ратне заслуге у Републици Српској.

Вијенце на спомен-обиљежје у Машићима положили су представници 16. Крајишке моторизоване бригаде, делегација Министарства рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске, те делегације борачких организација и власти Бањалуке, Градишке и других општина из којих су регрутовани борци ове јединице, предствници Трећег пјешадијског/Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ, те бројне друге делегације.