ОДРЖАНА ДЕВЕТА „ПИРОГИЈАДА” У ЋЕЛИНОВЦУ

Post Date: 03/08/2019

ОДРЖАНА ДЕВЕТА „ПИРОГИЈАДА” У ЋЕЛИНОВЦУ

Девета „Пирогијада“, коју је организовало Удружење Пољака и пријатеља „Мак“ Градишка, одржанa је данас код цркве Светог Миховила у Ћелиновцу. Овогодишња „Пирогијада“ организована је као дио садржаја „Градишког љета“.

Предсједница овог удружења Марија Буганик Прањић навела је да ова манифестација треба да представи све оно што је битно у животу Пољака који су се доселили на ове просторе прије више од 120 година. Буганик Прањић је истакла да удуржење већ девет година прве суботе у августу организује „Пирогијаду“, на којој је ове године, након мисе и умјетничког програма под називом „Пољска прича, моја прича“, организован и гастро дио у ком се могло пробати више врста пирога, бошч, тоћ, штрудле, крофне и друга пољска традиционална јела.

Манифестацији је присуствовала Моника Кризманић, конзул Пољске у БиХ.

„Амбасада Пољске у БиХ је финансијски помогла удружење „Мак“  у организацији овогодишње „Пирогијаде“ онолико колико је била у могућности. У интересу нам је одржавање што више оваквих манифестација и интеграција. Драго ми је да је наша култура и традиција још увијек жива на овим лијепим просторима“, рекла је амбасадорица Кризманић.

Шеф Одсјека одјељења за Друштвене дјелатности, Драгутин Ковачевић, рекао је да Удружење Пољака и пријатеља “Мак”, у сарадњи са Градском управом, настоји да одржава везе са својом матицом, Пољском. „Они то чине веома добро, што се види и по гостима из Пољске који присуствују овој манифестацији“, рекао је Ковачевић и додао да на подручју града Градишка тренутно живи 200 Пољака.

У селу Ћелиновац данас живи око 50 становника, од којих су већина Пољаци који су у овај крај доселили прије 120 година.