Одржана двадесетчетврта редовна сједница Скупштине града Градишка

Post Date: 31/05/2019

Одржана двадесетчетврта редовна сједница Скупштине града Градишка

На дведесетчетвртој редовној сједници Скупштине града Градишка која је одржана јуче одборници су усвојили информације о стању у привреди и пољопривреди, стању противградне превентиве и припремама за сезону 2019. године, те стању у области шумарства и ловства на подручју Градишке за 2018. годину.
Градоначелник, Зоран Аџић, рекао је да је стање у привреди задовољавајуће јер постоје добри показатељи и трендови у повећању броја запослених те да је у периоду од 2016. до 2018. године забиљежено повећање за 800 запослених на простору Градишке и одређено смањење броја незапослених који се воде као активна лица која траже посао.

„С друге стране у наведеном посматраном периоду имамо повећање за 85 000 000 марака извоза што показује добру усмјереност и компаративност наше привреде за потребе прије свега Европске уније“, нагласио је Аџић и додао да доста привредних компанија сву своју производњу извозе на тржиште ЕУ, као и да постоји добра робна размјена са Србијом.
Аџић је истакао да постоји потреба за још већим бројем радних мјеста и новим домаћим или страним компанијама које желе да реализују своје развојне пројекте на простору града Градишка.

„Капитална, стратешка инвестиција на подручју Градишке је довођење компаније која би се бавила откупом и прерадом пољопривредних производа, као локална управа спремни смо да таквој компанији дамо простор у Агрозони у Новој Тополи чак и за 1 евро, ако би била посвећена таквој врсти дјелатности на простору нашег града“, нагласио је Аџић.
Он је навео да је долазак италијанских компанија показатељ добре комуникација са привредним субјектима који желе да раде на простору Градишке и додао да ће такође настојати да доведу компаније из Њемачке или Аустрије да инвестирају на подручју града Градишка.

На данашњој сједници разматрана је и усвојена Информација о стању у области културе, као и извјештаји о пословању и годишњи обрачуни за прошлу годину јавних установа „Завичајни музеј“, „Народна библиотека“, „Туристичка организација Градишка“, Центар за социјални рад, Јавне предшколске установе „Лепа Радић“, јавних задравствених установа „Дом здравља“ и „Апотека“, те „Развојне агенције Градишка“ и Јавног предузећа „Радио Градишка“.
Одборници су усвојили Извјештај о раду градоначелника у органима предузећа која обављају комуналну дјелатност: „Водовода“, „Градске чистоће“ и „Топлане“, те информацију о производњи и дистрибуцији топлотне енергије у систему централног гријања на подручју града у сезони 2018./2019. година и реализацији уговора закљученог између Општине Градишка и ИЕЕ д.о.о. Бањалука.

Усвојена је информација о организовању и функционисању цивилне заштите за прошлу годину, те Одлуке о измјенама Регулационих планова стамбеног насеља „Јелшинград 1“ и подручја зона 2,7 и 8 – источни дио градске зоне Градишка, као и Одлуке о измјенама одлука о уређењу простора и грађевинском земљишту, одређивању радног времена продајних објеката у којима се обавља трговина на мало на подручју Градишке, о административним таксама, мјесним заједницама, пружању услуга правне помоћи и безбједности саобраћаја на путевима на подручју Градишке.
Одборници су усвојили Одлуке о измјенама и допунама Одлука о комуналним таксама, начину вршења такси превоза и продаји путничких аутомобила у власништву града Градишка, акте из области имовинско-правних односа и Рјешење о давању дјелимичне сагласности на цијене јавног превоза.