У ОКВИРУ “ДАНА ГРАДИШКЕ У БЕОГРАДУ” ПРЕДСТАВЉЕНА ГАСТРОНОМСКА, ТУРИСТИЧКА И КУЛТУРНА ПОНУДА ЛИЈЕВЧЕ ПОЉА И ПОТКОЗАРЈА

Post Date: 15/04/2019

У ОКВИРУ “ДАНА ГРАДИШКЕ У БЕОГРАДУ” ПРЕДСТАВЉЕНА ГАСТРОНОМСКА, ТУРИСТИЧКА И КУЛТУРНА ПОНУДА ЛИЈЕВЧЕ ПОЉА И ПОТКОЗАРЈА

Манифестација “Дани Градишке у Београду”, чији је циљ јачање сарадње у области привреде, културе и спорта између Републике Српске и Србије, односно града Градишке и београдске општине Палилула, отворена је 11. априла у Београду, уз презентацију гастрономске, туристичке и културне понуде Лијевче поља и Поткозарја.

Манифестацију у Центру за културу “Влада Дивљан” свечано су отворили градоначленик Градишке Зоран Аџић, шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић и замјеник предсједника општине Палилула Дарко Пауновић.

Градоначелник Аџић је рекао да је Градишка крајем 19. и почетком 20. вијека носила назив “Мали Београд” и додао да се “Дани Градишке у Београду” одржавају како би се захвалили породицама које су некад проносиле име Градишке, а чији потомци данас живе у Београду. Он је истакао да се треба захвалити и онима који су поријеклом из Градишке, а живе и раде у Београду који су угледни друштвени, политички, културни и спортски радници који промовишу Градишку.

Аџић је нагласио да су се Градишка и Палилула, када су почели сарадњу, водили Споразумом о специјалним паралелним везама Српске и Србије. Он је захвалио властима Србије, Влади и предсједнику Александру Вучићу за донацију од 750.000 евра за капиталне инвестиције, Дом културе у Новој Тополи и нови вртић у Градишци. “Република Српска ће увјек бити сигурна док је Србија стабилна” рекао је Аџић.

Шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић рекао је да се овим пројектом Градишка приближила Београду. Он је нагласио да је раније договорено да Град Градишка и Општина Палилула потпишу споразум о међусобној сарадњи који ће подразумјевати размјену културног програма и подстицај привредне активности.

Цицовић је навео да ће Представништво Републике Српске овај модел сарадње Градишке и Палилуле наставити да реализује и са другим срединама Српске и Србије.

Замјеник предсједника општине Палилула Дарко Пауновић рекао је да ће Општина Палилула наставити да унапређује сарадњу са Градишком кроз спортске, културне и друге активности и трудити се да ова веза буде још јача и у скорије вријеме најавио потписивање Споразума о међусобној сарадњи.