ПРЕДСТАВЉЕНА МОНОГРАФИЈА ПОГИНУЛИХ И УМРЛИХ БОРАЦА СА ПОДРУЧЈА ГРАДИШКЕ

Post Date: 23/04/2019

ПРЕДСТАВЉЕНА МОНОГРАФИЈА ПОГИНУЛИХ И УМРЛИХ БОРАЦА СА ПОДРУЧЈА ГРАДИШКЕ

Поводом обиљежавања Дана града Градишка – 24. априла, у Културном центру синоћ је одржана промоција Монографије  погинулих и умрлих бораца Одбрамбено-отаџбинског рата са подручја Градишке.

Главни и одговорни уредник Монографије Слободан Борјановић истакао је да је након више од годину дана захтјевног посла представљена Монографија која садржи основне податке за 613 погинулих и умрлих бораца, са подручја Градишке и оних чије су се породице након ратних дешавања трајно настаниле у Градишци.

Борјановић је рекао да је Монографија замишљена да буде трајни писани споменик борцима чији је ратни пут био и дуг и претежак.

Он је захвалио свима који су помогли да се прикупе потребни подаци о погинулим и умрлим борцима, прије свих њиховим породицама, Борачкој организацији и Организацији породица погинулих и заробљених бораца и несталих цивила, те Удружењу “Суза” из Београда.

Предсједница Организације породица погинулих и заробљених бораца и несталих цивила Градишка Драгица Матковић рекла је да за породице погинулих бораца много значи Монографија, као трајна успомена на ратна дешавања и чињеницу да су борци уградили своје животе у темеље Републике Српске.

Градоначелник Градишке Зоран Аџић, који је и издавач Монографије, истакао је да је њено издавање била обавеза према свим погинулим и умрлим борцима.

“Наша је обавазе да памтимо њихову жртву, да водимо рачуна о њиховим породицама и развијамо и градимо Градишку”, нагласио је Аџић.

Он је подсјетио да су прошле године, код раније изграђеног споменика, постављене плоче са исписаним именима свих погинулих и умрлих бораца Одбрамбено-отаџбинског рата са подручја Градишке, чиме је завршен овај спомен-комплекс.

“Остаје обавеза да се изгради и спомен соба. Током ове године требало би да буде израђена пројектна документација, а већ идуће године да изградимо спомен собу која ће бити дио цјелине сјећања на оне који су дали своје животе за Градишку и Републику Српску”, навео је Аџић.

Промоцији Монографије погинулих и умрлих бораца Одбрамбено-отаџбинског рата са подручја Градишке, осим бројних бораца и грађана, присуствовали су чланови породица погинулих борца, којима је уручен примјерак Монографије.