ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА „ГРАДИШКИ МОСТОВИ НА САВИ“

Post Date: 25/04/2019

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА „ГРАДИШКИ МОСТОВИ НА САВИ“

У Завичајаном музеју у Градишци данас је отворена историјска изложба „Градишки мостови на Сави“.

Кустос историчар Завичајног музеја Бојан Вујчић, који је аутор изложбе, рекао је да изложба обухвата период од 1922. године и изградње првог моста на Сави у Градишци, до маја 1956. када је изграђен постојећи мост.

„За изложбу су кориштени писани подаци и фотографије из архива БиХ, Републике Српске, градишког Завичајног музеја и Гардског музеја из Нове Градишке, те новински чланци и друга литература“, навео је Вујчић.

Он је истакао да су градишки мостови на Сави спајали, али и раздавајали људе са двије стране ријеке, као што је то био случај 1995. године када је постојећи мост срушен у току ратних дешавања.

Вујчић је навео да је 1919. године, за вријеме Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца, Општинско вјеће усвојило иницијативу среског начелника доктора Милана Тодића да се почене са градњом моста, који завршен 1922. године, када је у Градишци почео снажнији развој трговине.

„И у доба турске владавине било наговјештаја и иницијатива за иградњу моста.Такође, пред почетак Првог свјестког рата Земаљска влада у Сарајеву је послала своје људе да прецјене гдја би мост у Градишци требао бити играђен, али је тада дошло до свађе становништва, пред чији дућан и магазу би требао да изађе мост, па је на крају све обустављено“, додао је Вујћић.

Градоначелник Градишке Зоран Аџић, који је отворио изложбу, рекао је да прича о мостовима приказује проактивну улогу Градишке, која је кроз историју жељала да гради мостове и прави везе са дугим народима, градовима и државама.

„То је путоказ да морамо да користимо мостове, да путем њим доводимо напредне технологије и извозимо оно што произведемо у земље Европске уније“, навео је Аџић.

Он је нагласио да су грађани Градишке поносни што ће веома брзо бити положен камен темељац за још један мост на Сави, и што ће након његове изградње Градишка имати два моста.

„То ће бити додатни импулс развоју Градишке, која је жели да постане један средњоевроспки град по мјери њених грађана и привредника“, додао је Аџић.

Изложба „Градишки мостови на Сави“, која је у Завичајном музеју приређена поводом обиљежавања 24. априла – Дана града Градишка,  биће отворен наредних двадесет дана.