МИНИСТАР ПРОСВЈЕТЕ И КУЛТУРЕ РС НАТАЛИЈА ТРИВИЋ ПОСЈЕТИЛА ГРАДИШКУ

Post Date: 10/04/2019

МИНИСТАР ПРОСВЈЕТЕ И КУЛТУРЕ РС НАТАЛИЈА ТРИВИЋ ПОСЈЕТИЛА ГРАДИШКУ

Министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић посјетила је данас град Градишку гдје је у просторијама Градске управе одржан састанак са градоначелником Градишке Зораном Аџићем о уписним политикама у средњим школама, као и систему образовања у предшколским установама, основним и средњим школама.

Том приликом министар Тривић је изјавила да ресорно министарство инсистира на успостављању дуалног образовања и спајања теорије и праксе у извођењу наставе да би након завршене средње школе имали стручно оспособљен кадар који би аутоматски могао да се прилагоди потребама привреде и тржишта рада.

Министар Тривић је рекла да је у овој локалној заједници успостављен добар модел сарадње средњих стручних и техничких школа, привредних субјеката и Градске управе.

Она је истакла да треба наставити у том правцу и анализирати који су образовни профили потребни на подручју града Градишка, гдје ће у овој години почети са радом још једна компанија из области текстилне индустрије која ће тражити квалификоване раднике.

“Задатак је да створимо све услове за школовање адекватних кадрова и да им локална заједница, у сарадњи са привредницима, омогући запослење”, рекла је Тривићева.
Она је истакла да је Министарство просвјете и културе Републике Српске у јануару у сарадњи са свим активима директора направило прелиминарну листу потребних инвестиција у школске објекте. Тренутно се, додала је, ради селекција примарних инвестиција које ће Влада и предсједник Републике Српске финансирати, као и у оквиру пројекта енергетске ефикасности.

“Претходне године школе су Министарству доставиле приједлоге за реконструкције према принципу енергетске ефикасности и у догледно вријеме ће имати званичне податке комисија које су изашле на терен, након чега слиједи одабир школа које ће бити реконструисане у оквиру овог пројекта”, појаснила је Тривићева.

Градоначелник Градишке Зоран Аџић је истакао да је приоритет да из градишких средњих школа излазе кадрови који су потребни привреди и да је Градишка већ кренула у добром правцу обзиром на то да су у Техничкој школи уведена занимања ЦНЦ техничар и техничар информационих технологија, а у Средњој стручној и техничкој школи ће од наредне године бити образовани текстилни техничари.

Аџић је захвалио Тривићевој јер ће Основна школа “Петар Кочић” у Новој Тополи бити уврштена у пројекат енергетске ефикасности, те додао да ће за реконструкцију према принципу енергетске ефикасности бити предложене градишка Гимназија и Основна школа “Вук Стефановић Караџић” у Турјаку.

Он је истакао да је од министра просвјете и културе добио увјерење да ће Министарство подржати и одређене пројекте које су предложили градишки Културни центар и Завичајни музеј у вези са културним и друштвеним догађајима који имају традицију.