Омбудсмен БиХ Љубинко Митровић посјетио Градишку

Post Date: 29/03/2019

Омбудсмен БиХ Љубинко Митровић посјетио Градишку

У оквиру активности „Омбудсмен у вашем граду“, омбудсмен БиХ Љубинко Митровић посјетио је данас општину Градишку гдје је са начелником општине Зораном Аџићем разговарао о сарадњи са овом институцијом и стању људских права на подручју општине.

Митровић је истакао да је стање из области људских права становништва на подручју Градишке, на високом нивоу и додао да је са начелником Аџићем разговарао о здравственој и социјалној заштити, проблемима пензионера, као и одласку младих и начинима како превазићи тај проблем који је присутан у цијелој БиХ.

Митровић је истакао да је канцеларија омбудсмена са подручја градишке општине у  протекле двије године запримила 41 жалбу.

“Највећи број жалби односи се на рад суда“, рекао је Митровић и додао да је у односу на друге општине тај број миноран.

Начелник општине Градишка, Зоран  Аџић истакао је да је омбудсмена БиХ, упознао о ономе што је Градишка урадила по питању заштите људских права. Аџић је рекао да Градишка има добру сарадњу са институцијом Омбудсмена за људска права БиХ  и додао да свака три мјесеца овој институцији шаљу Извјештај о проведеним активностима.

“Градишка је препознатљива као локална заједница која предњачи по вјерској толеранцији и међунационалној сарадњи, води рачуна о националним мањинама и социјално осјетљивим категоријама“, нагласио је Аџић и додао да је Градишка једна од ријетких локалних управа која има социјалну карту становништва, која је израђена у сарадњи са Центром за социјални рад Градишка.

„За рад Центра за социјални рад и социјалну заштиту Општина издваја око 15 одсто буџета, а за потребе школства на простору градишке општине око 12 одсто“, истакао је Аџић.

Током данашње посјете општини Градишка, обмудсмен БиХ, Љубинко Митровић разговараће са предсједником Основног суда у Градишци, Вељком Крејићем и начелником Полицисјке управе Градишка, Бојаном Шкорићем.