ОБИЉЕЖЕН ДАН МЈЕСНИХ ЗАЈЕДНИЦА ОПШТИНЕ ГРАДИШКА

Post Date: 25/03/2019

ОБИЉЕЖЕН ДАН МЈЕСНИХ ЗАЈЕДНИЦА ОПШТИНЕ ГРАДИШКА

У Дому културе “Лепа Радић” у Горњим Подградцима 22. марта обиљежен је Дан мјесних заједница општине Градишка којем су присутвовали предсједници 56 мјесних заједница и представици локалне управе.
Дан мјесних заједница обиљежен је у оквиру УНДП-овог пројекта “Јачање улоге мјесних заједница у БиХ”.
У оквиру овог пројекта у мјесним заједницама Горњи Подградци, Орахова, Чатрња, Кочићево, Козинци и Дубраве реализовани су бројни пројекти, као што је уређење просторија друштвених домова и набавка техничке опреме за рад Савјета мјесних заједница.
Начелник општине Градишка Зоран Аџић рекао је да је вриједност реализованих пројеката око 320.000 КМ, од чега је учешће УНДП-а 260.000 КМ, а Општине Градишка 60.000 КМ.
У току је и реконструкција школе у Машићима, вриједност радова је 33.000 КМ, а Општина Градишка и УНДП у финансирању учествују са по педесет одсто вриједности пројекта”, додао је Аџић и нагласио да локална управа жели да настави сарадњу са УНДП-ом.
Он је навео да је Дан мјесних заједница општине Градишка први пут обиљежен, те да је циљ ове манифестације да се изврши преглед онога што је урађено у мјесним заједницама које су учествовале у пројекту и да се активирају и други Савјети мјесних заједница, да исказују потребе својих грађана и то предоче локалној управи.
Општина Градишка треба да направи листу приоритета и да на подручју свих 56 мјесних заједница рјешава проблеме грађана, а утврђена је и пракса да начелници општинских одјељења обилазе мјесне заједнице и сагледавају све потребе”, навео је Аџић. Он је рекао да је и сам у једном периоду био предсједник мјесне заједнице и да зна колико је то тежак посао када нема подршке општинских власти, те да је циљ да се та сарадња подигне на што виши ниво.
Овом приликом први човјек општине уручио је Захвалницу представници УНДП-а Диани Шилић за подршку обухваћену пројектом „Јачање улоге мјесних заједница у БиХ“.
Предсједник Савјета мјесне заједнице Горњи Подградци Звјездан Панић рекао је да су у оквиру наведеног пројекта уредили Дом културе, уз подршку УНДП-а, Општине Градишка и других донатора, и тако створили услове за рад Савјета мјесне заједнице, културно-умјетничког друштва и ловачког удружења, те за одржавање разних манифестација. Панић је истакао да је било доста административног посла приликом пријаве за овај пројекат, на шта већина мјесних заједница нису биле спремне, али да се сав труд исплатио.
Током обиљежавања Дана мјесних заједница општине Градишка приказан је промотивни филм о реализацији пројекта “Јачање улоге мјесних заједница” на подручју општине Градишка и разговарано је о потребама грађана.